Verkkouutiset

Kai Mykkänen: Fennovoiman kannattavuus omistajien asia, ei kansanedustajan

"En ole mitenkään varma, onko Fennovoima omistajille kannattava, mutta kuluttajille ja ilmastolle se olisi hyvä."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.) sanoo kannattavansa Fennovoiman ydinvoimalan rakentamista. Hän toteaa ajattelevansa asiaa ennen kaikkea sähkönkäyttäjien kannalta ja uskoo ydinvoimalan tuovan huoltovarmuutta Suomen sähkömarkkinoille.

Sen sijaan voimalan kannattavuus ei kuulu eduskuntalaitokselle, hän toteaa.

– En ole mitenkään varma, onko Fennovoima omistajille kannattava, mutta kuluttajille ja ilmastolle se olisi hyvä, Mykkänen sanoo Nykypäivä-lehdessä.

Mykkäsen mielestä uusiutuvien energialähteiden lisäksi Suomi tarvitsee ydinvoimaa. Se varmistaa toisaalta sen, että fossiilisista polttoaineista voidaan luopua ja toisaalta sen, että sähköä riittää talvipakkasilla. Kollajan allaskin kannattaisi hänen mielestään rakentaa, jotta vesivoimaa saadaan lisää.

Samassa lehdessä Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen arvioi, että 70 prosenttia maailman ilmastotutkijoista ajattelee, että ydinvoimalla ”on jokin rooli” hiilipäästöjen vähentämisessä.

Ollikainen johtaa puhetta suomalaisten ilmastotutkijoiden muodostamassa Ilmastopaneelissa. Hän matkustaa ensi viikolla Pariisin ilmastokonferenssiin, jossa tavoitellaan kansainvälistä ilmastosopimusta hiilipäästöjen vähentämiseksi.

Hänen mielestään poliittisten päättäjien täytyy nykytilanteessa ohjata energiamarkkinoita niin, että fossiilisille polttoaineille asetetaan maksuja ja ei-fossiilisia tuetaan.

– Järkevä ilmastopolitiikka pitää sisällään sekä tukia että rangaistuksia.

Mykkänen on samoilla linjoilla.

– Tässä on aina kyse tasapainoilusta.

Mykkänen on ensimmäisen kauden kansanedustaja, ja hän johti viime kevään hallitusneuvotteluissa energiaryhmän työtä. Nyt hän on kokoomuksen ympäristövastaava ja toimii puheenjohtajana eduskunnan Energiaremonttiryhmässä, johon kuuluu edustajia kaikista puolueista. Ryhmän tavoitteena on, että Suomi siirtyy kokonaan uusiutuvan energiaan vuoteen 2050 mennessä.

– Meidän täytyy vähentää polttamalla tuotetun energian määrää. Se onnistuu energiaremonteilla, maalämmöllä ja aurinkokeräimillä. Kustannukset ovat kohtuulliset, jos ohjaus on pitkäjänteistä eikä poukkoilevaa.

Mykkänen sanoo, että energiantuotannon kotimaisuus on erityisen tärkeä kokoomuksen kahdelle hallituskumppanille, siis keskustalle ja perussuomalaisille. Hän itse ajattelee, että kotimaisuus on ”terve tavoite”, mutta sitä ei pidä tavoitella hinnalla millä hyvänsä.

– Muutenhan meidän kannattaisi tehdä täällä autotkin itse.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)