Verkkouutiset

Kansanedustaja: Sote-yhtiöittäminen vaarantaa palveluiden kehittämisen

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja muistuttaa, ettei EU ole pakottanut jäsenmaita yhtiöittämään sote-palveluitaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) ihmettelee lauantaisessa tiedotteessaan hallituksen aikomusta, jonka mukaan se yhtiöittää julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Haatainen muistuttaa, että sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite oli kehittää yhteisiä julkisia palveluita ja kaventaa terveyseroja. Yhtiöittäminen vaarantaa hänen mukaansa tavoitteen.

– Keskeisenä välineenä kehittämisessä ja terveyserojen kaventamisessa on ollut sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen yhteensovittaminen, jonka piti turvata katkeamattomat hoitoketjut ja ihmisten hoitoon pääseminen, Haatainen toteaa.

Haataisen mukaan ”yhtiöittämisvimma” ei ole lähtöisin asiantuntijoiden kynästä. Hän kummastelee, miten hoidon kokonaisuuksista tulevaisuudessa huolehditaan, jos palvelut pirstoutuvat.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat varoittivat sitä vastoin tuoreeltaan, että yhtiöittäminen voi tehdä palveluista vaikeasti hallittavia. Uhkana on myös hallintokulujen ja turhan byrokratian lisääntyminen, Haatainen sanoo.

Haatainen muistuttaa, että Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus on perustellut yhtiöittämistä EU-lainsäädännöllä, mutta osa oikeusoppineista on väitteen tyrmännyt.

– Hallituksen täytyy ottaa vastuu omista ideologisista päätöksistään, eikä sysätä sitä muille. EU ei ole pakottanut yhtään jäsenmaata yhtiöittämään sosiaali- ja terveyspalveluitaan, hän sanoo.

Haataisen mukaan hallituksen tulisi nyt kertoa, mitä lisäarvoa julkisten palveluiden pilkkominen yhtiöihin toisi ihmisten palveluille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)