Verkkouutiset

”Vasemmistoliitto olisi jättänyt Afganistanin oman onnensa nojaan”

Eduskunnassa väiteltiin keskiviikkona Suomen linjasta Afganistaniin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvoston eduskunnalle antamassa Afganistan-selonteossa esillä ovat Afganistanin tilanne, Suomen kokonaistuki Afganistanille ja osallistuminen Resolute Support -kriisinhallintaoperaatioon.

Eduskunnan täysistunnon debatissa kokoomuksen Outi Mäkelä totesi, että vasemmistoliitto on useasti katsonut Suomen olevan sodan osapuolena ja esittänyt joukkojen vetämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Vasemmistoliitto olisi siis jättänyt Afganistanin oman onnensa nojaan, mikä on aika merkillistä ajattelua puolueelta, joka yleensä peräänkuuluttaa kansainvälistä solidaarisuutta. On aivan kiistatonta, että Afganistanin ongelmat ovat edelleen mittavia ja tulevat olemaan vielä pitkään, mutta yhtä kiistatonta lienee se, että jos Afganistan olisi jätetty taliban-liikkeen haltuun tai Isaf-operaatio olisi jätetty kesken, olisi maan tila paljon kurjempi, Outi Mäkelä sanoi.

Hänen mukaansa edistysaskeleet Afganistanissa ovat mittavia, muun muassa naisten oikeuksien lisääntymisessä ja äitiyskuolleisuuden vähenemisessä.

– Suomi voi todella olla ylpeä, että olemme olleet auttamassa Afganistania jaloilleen.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie vastasi Mäkelälle. Lapintien mukaan ”on kummallista pään pensaaseen työntämistä, jos ei myönnetä, että Afganistanin operaatiossa kaikki ei ole ollut niin kuin kuviteltiin silloin kuin sinne yksimielisesti päätettiin lähteä”.

Lapintien mukaan kaikki puolueet ovat olleet yksimielisiä siitä, että operaatio muutetaan asteittain koulutukseen suuntautuvaksi.

Vasenryhmän Markus Mustajärven mukaan Outi Mäkelä veti mutkat suoriksi. Mustajärven mukaan vasemmistoliiton linjaa eri vaiheissa voi ja pitääkin kysyä.

– Mutta muistan kyllä kun vasemmistoliitto ilmoitti edellisellä kaudella, ettemme tue joukkojen lähettämistä Afganistaniin, niin tässäkin salissa meidät leimattiin talibanien ystäviksi.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) on selvää, että rauhanturvaamisessa ovat kyseessä pitkäaikaiset sitoumukset.

– Libanonissa olemme olleet melkein yhtäjaksoisesti 30 vuotta. Eikä kukaan aseta kyseenalaiseksi tuon Unifil-operaation tarpeellisuutta ja mitä kaikkien suomalaisten arvostama työ siellä on merkinnyt sille maalle ja sen asukkaille, Tuomioja sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)