Verkkouutiset

Jyrki Katainen USU:lle: Ajatus EU:n puolustusrahastosta etenee

Euroopan komission varapuheenjohtajan mukaan rahasto helpottaisi budjettiongelmien ratkaisua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) sanoo Uutissuomalaiselle EU:n puolustusrahaston säästävän jäsenmaiden rahoja ilman, että suorituskyvyistä tarvitsee karsia.

Kataisen mukaan ideana on, että yhteisistä puolustushankinnoista kiinnostuneet jäsenmaat pääomittaisivat rahastoa, ja rahasto tekisi hankinnat jäsenmaiden pyynnöstä ja puolesta. Näin hankintojen volyymit olisivat suurempia, mikä laskisi puolustustarvikkeiden yksikköhintoja.

– Se helpottaisi budjettiongelmien ratkaisua, Katainen sanoo Uutissuomalaiselle.

Kataisen mukaan komissio esittelee mallin rahastoksi keskiviikkona 7. kesäkuuta.

Varapuheenjohtajan mukaan tilaa syventyvälle yhteistyölle olisi myös puolustukseen liittyvässä tutkimus- ja kehitystyössä. Toisin kuin yhteisiin puolustushankintoihin, puolustusta koskevaan tutkimusrahoitukseen komissiolla on valmis toimivaltapohja. Kataisen mukaan asia etenee, jos jäsenmaat hyväksyvät budjetin.

Uutissuomalaisen mukaan EU:n tutkimusrahaston tavoitteena olisi kannustaa EU-maita yhteisiin tutkimushankkeisiin puolustus- ja turvallisuusalalla.

– Nyt jokainen yrittää taaplata omilla rahoillaan, mutta jokaisen resurssit ovat liian pienet tarpeisiin nähden. Allokoimalla EU:n budjettivaroja yhteisiin tutkimushankkeisiin saataisiin aikaiseksi parempaa vaikuttavuutta, Katainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)