Verkkouutiset

Lepomäen tekijänoikeusesitykset vastatuulessa eduskunnassa

Elina Lepomäen "järkeä tekijänoikeuslakiin"-kansalaisaloitteesta poimimat neljä lakimuutoskohtaa eivät näytä pääsevän äänestyksen kohteiksi eduskunnassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elina Lepomäki poimi kansalaisaloitteesta neljä muutosehdotusta tekijänoikeuslain pykäliin ja esitti eduskunnalle niiden muuttamista.

Muutosehdotukset eivät kuitenkaan näytä pääsevän äänestykseen. Lepomäki kertoo Verkkouutisille saaneensa eduskunnan keskuskansliasta tiedon, että ensin päätetään, otetaanko äänestyksen pohjaksi sivistysvaliokunnan mietintö vai Lepomäen muutosehdotus. Sivistysvaliokunta päätti kaksi viikkoa sitten hylätä kaikki kansalaisaloitteen muutosehdotukset tekijänoikeuslain pykäliin.

– Jos kävisi niin, että muutosehdotukseni tulisi pohjaesitykseksi, mitä todennäköisesti ei tapahdu, se menisi suoraan suureen valiokuntaan eli sen jälkeen ei äänestettäisi pykälä pykälältä.

– Sen takia tämä nyt ei todennäköisesti tule menemään läpi, Lepomäki sanoo.

Hän kertoo, että monilta edustajilta olisi tullut tukea yksittäisten pykälien muutoksille, mutta ei kaikille neljälle. Tukea muutosesityksille olisi Lepomäen mukaan tullut perussuomalaisista, vihreistä, vasemmistoliitosta ja osalta kokoomuksesta sekä yksittäisiltä henkilöiltä keskustasta ja SDP:stä.

– Hyvin todennäköistä olisi ollut, että yksi pykälä olisi mennyt läpi. Tekijänoikeusneuvostoa koskevalle muutosehdotukselle olisi kaiken järjen mukaan ollut eniten kannatusta.

Jos pohjaesitykseksi valitaan sivistysvaliokunnan mietintö, vastakkain olisivat sen jälkeen mietintö sekä kansalaisaloite kokonaisuudessaan. Kaikille kansalaisaloitteen pykälämuutoksille ei kuitenkaan eduskunnasta löydy juuri tukea.

Argumentit vastakkain

Kokoomuksen eduskuntaryhmä totesi eilisessä kokouksessaan, että se tukee sivistysvaliokunnan mietintöä asiassa, mutta sitovaa ryhmäpäätöstä asiasta ei Lepomäen mukaan tehty.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalon (kok.) perustelee Lepomäen muutosesitysten vastustamista toisaalta sitä, että ne ovat osin Euroopan unionin direktiivien vastaisia ja toisaalta opetus- ja kulttuuriministeriö ovat valmistelleet jo muutoksia osiin pykälistä.

Lepomäen yksi muutosesitys koski muiden kuin opetus- tai tutkimustarkoituksiin tehtyjen teosten käyttämistä opetus- tai tutkimustarkoituksiin. Siinä on kyse esimerkiksi Youtube-videoiden käytöstä opetuksessa.

– Tietoyhteiskuntadirektiivi ei salli laajennusta, mitä Elina Lepomäki esittää opetus- ja tutkimuskäyttöön, Vahasalo sanoo.

Lisäksi hän huomauttaa, että opetuksen julkisuus tekee pykälämuutoksen ongelmalliseksi.

”Järkeä tekijänoikeuslakiin”-aloitetta laatimassa ollut tekijänoikeusjuristi ja -tutkija Ville Oksanen sanoo Verkkouutisille, että direktiivistä löytyy kohta, joka mahdollistaa opetus- ja tutkimuspoikkeuksen tekemisen. Luokkahuoneiden julkisuutta taas ei ole hänen mukaansa säännelty.

Toisena kohtana Lepomäki esitti tekijänoikeusneuvoston kokoonpanon muuttamista siten, että siinä olisivat edustettuina myös internet-operaattorit, verkkotallennuspalveluja tarjoavat yritykset sekä peli- ja ohjelmistoalan yrityksiä.

– Tällä hetkellä neuvosto on elin, joka keskittyy vain lain tulkintaan ja puhtaasti oikeudelliseen arviointiin. Jos tätä muutettaisiin, siitä tulisi enemmänkin edunvalvontaelin, ja sitä ei ole haluttu, Vahasalo sanoo muutosesityksestä.

Oksasen mielestä neuvosto toimii nykyisin etujärjestöjen kumileimasimena, joka antaa niitä suosivia kantoja.

– Aloite vaan edellyttäisi, että mukana on kaikkien eturyhmien edustus, Oksanen argumentoi.

Kolmantena kohtana Lepomäki esitti verkkotallennuksen hyväksymistä yksityiseen käyttöön eli niin sanottujen pilvipalvelujen käyttöä tallennukseen siinä missä vaikkapa kovalevyjä.

Vahasalo huomauttaa, että hallitus on antanut verkkotallennuksesta jo hallituksen esityksen, jossa ratkaisuksi ongelmaan tarjotaan sopimuslisenssisääntöä. Lisäksi hänen mukaan ongelma on se, että Euroopan komissio on vahvistanut päätöksessään, että verkkotallennusta ei voi pitää direktiivin mukaisena yksityisenä kopiointina.

– Komission virkamiehet voivat toki esittää mielipiteitä, mutta asiasta ei ole säädetty missään direktiivissä ja siitä ei ole tuomioistuimen linjavetoa, Oksanen huomauttaa.

Hän myös ihmettelee, miten kansalaisten etu voi olla se, että esimerkiksi mainosten kelaaminen olisi erikseen kielletty verkkotallentimissa, mikä sisältyy hallituksen esitykseen.

Eduskunta päättää ”järkeä tekijänoikeuslakiin”-aloitteen kohtalosta perjantaina yhdeltä iltapäivällä alkavassa täysistunnossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)