Verkkouutiset

SDP kiristäisi verotusta – pääomatuloveroon lisää progressiota

SDP haluaa kiristää veroja 800 miljoonalla eurolla nettomääräisesti seuraavalla vaalikaudella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sen sijaan pieni- ja keskituloisille on luvassa veronkevennyksiä esimerkiksi korottamalla työ- ja eläketulovähennystä. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne määritteli pieni- ja keskituloisuuden rajaksi 40 000 euroa bruttovuositulot. Se tarkoittaa, että veronkevennykset suunnattaisiin alle 3300 euroa kuukaudessa ansaitseville.

Rinne ei kuitenkaan halunnut määritellä, kuinka suuri veronalennus pienituloisille olisi.

– En kai minä tässä tilanteessa myy valtion pelimerkkejä, jos halutaan saada palkkaratkaisu, joka on pitkäaikainen, matala tasoltaan ja edistää palkkatasa-arvoa, Rinne vastasi kysymykseen veronalennuksen suuruudesta.

Valtiolla on ollut tapana tulla keskitetyissä palkkaratkaisuissa vastaan, jos työmarkkinaosapuolet päätyvät maltilliseen palkkaratkaisuun. Siksi Rinne ei halunnut tässä vaiheessa kertoa tarkemmin, kuinka suurista kevennyksistä olisi kyse.

Veronkiristyksiä olisi SDP:n talouspoliittisen linjan perusteella luvassa ainakin omistajille.

– Pääomatulojen osalta pitää progressiota lisätä, Rinne sanoi.

Rinteen avustaja tarkensi tilaisuudessa, että pääomatuloveron progressiota voisi kiristää esimerkiksi siten, että nykyinen korkeampi 32 prosentin verokanta nostettaisiin 35 prosenttiin, millä olisi mahdollista saada arviolta 200 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Lisäksi ”listaamattomien yritysten osinkoverohuojennuksia” karsimalla olisi mahdollista saada kasaan reilu 100 miljoonaa euroa.

Veronkiristyksiä on tarkoitus tehdä lisäksi haittaveroihin ja omaisuuteen kohdistuviin veroihin. Veronkiristyksillä olisi tarkoitus haalia kasaan 800 miljoonaa euroa huomioon ottaen alennus pieni- ja keskituloisille. Harmaan talouden torjunnan tehostamisella ja veropohjan aukkoja tilkitsemällä olisi lisäksi tarkoitus kerätä 200 miljoonaa euroa.

– Olemme arvioineet, että 0,5 prosenttiyksikköä laskennallisesti voidaan vaalikauden aikana veroastetta vielä kiristää tekemällä oikeisiin kohtiin verotulon lisäyksiä.

Sopeutuksia yli vaalikauden

SDP:n talouspoliittisen linjan osana kolmen miljardin euron sopeutustoimista päätettäisiin heti ensi vaalikauden alussa ja lisäksi miljardin euron sopeutuksesta vaalikauden puolivälissä. Noin kaksi kolmasosaa sopeutuksesta toteutettaisiin menosäästöinä ja yksi kolmasosa veromuutoksilla.

Vaikka SDP tekisi päätökset sopeutuksesta heti, ne jaksotettaisiin pidemmälle aikavälille.

– Tämä voi tarkoittaa, että mennään tämän vaalikauden yli seuraavalle vaalikaudelle näiden sopeutustoimenpiteiden osalta, Antti Rinne totesi.

SDP:n talouspolitiikan linjan keskeisenä ajatuksena on saada vienti vetämään turvaamalla yritysten toimintaedellytykset ja kehittämällä referenssimarkkinoita yksityisen ja julkisen sektorin kumppanuutta kehittämällä.

SDP:n tavoitteena on saada nostettua talouskasvu vaalikauden loppuun mennessä kahteen prosenttiin ja luoda 100 000 uutta työpaikkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)