Verkkouutiset

Kokoomuskansanedustaja: ”Palestiinalaisten kärsimykselle tultava loppu”

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) vaatii kansainvälisiä ponnisteluita, jotta Israelin ja palestiinalaisten välille saataisiin aikaan pysyvä rauhansopimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Joka kolmas tai neljäs vuosi tapahtuu tällaista ihan hirveää. Kansainvälinen omatunto alkaa olla niin kovilla palestiinalaisten kohtalon osalta, että kyllähän siihen täytyy joku loppu tulla heidän kärsimykseensä, Pertti Salolainen sanoo Verkkouutisille.

Salolainen kommentoi neljän Pohjoismaisen demarijohtajan maanantaina lähettämää tiedotetta, jossa vaadittiin pikaista tulitaukoa ja asetettiin Israelille ehtoja pysyvän rauhan saavuttamiseksi. Ruotsin, Norjan ja Islannin demarijohtajien lisäksi tiedotteen oli allekirjoittanut SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne. Demaripuheenjohtajien mukaan Israelin olisi lopetettava Länsirannan miehitys, lopetettava siirtokuntapolitiikka ja lopetettava Gazan saarto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Näiden seikkojen pitää liittyä lopullisiin rauhanehtoihin jossa perustetaan kaksi valtiota, Palestiina ja Israel. Sitten on myös päätettävä, mitä Länsirannalla sijaitsevien siirtokuntien suhteen tehdään. Tietenkin siinä yhteydessä on myös päätettävä Gazan asemasta, Salolainen kommentoi demarijohtajien linjauksia.

Nykyistä tilannetta Salolainen pitää sietämättömänä. Hän kertoo olleensa optimistinen, kun Länsirantaa hallitseva Fatah-puolue ja Gazaa hallitseva Hamas löysivät keväällä sovun yhteishallinnon rakentamisesta.

– Ajattelin että tämä nyt pitäisi olla sitten sellainen ennusmerkki, jonka pohjalta päästäisiin etenemään sillä tavalla rauhanneuvotteluihin, että myös palestiinalaisten puolella olisi vain yksi osapuoli, mutta sehän ei näyttänyt sopivan ollenkaan Israelille, Salolainen sanoo.

Sekä Yhdysvallat että Euroopan unioni ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi. Hamas on nykyisen kriisinkin aikana jatkanut rakettien lähettämistä israelilaisiin siviilikohteisiin. Järjestö ei suostu tunnustamaan Israelin valtiona, mitä on pidetty yhtenä edellytyksenä, jotta järjestö voitaisiin hyväksyä mukaan neuvottelupöytään.

– Se on yksi lähtökohta että kaikki osapuolet hyväksyvät Israelin valtion olemassaolon, Salolainen toteaa.

Toisaalta hän pitää palestiinalaisvaltion perustamista yhä vaikeampana juuri Israelin siirtokuntapolitiikan takia.

– Länsirantahan on nyt pirstottu pieniksi palasiksi ja sirpaleiksi niin, että palestiinalaisvaltion toisen osan perustaminen sinne on kyllä äärimmäisen vaikeaa.

– Jokainen päivä, jolloin Israel rakentaa uusia siirtokuntia niin rauha siirtyy kauemmaksi, Salolainen sanoo.

Rauhanneuvotteluiden käynnistäminen edellyttäisi ennen kaikkea kansainvälisiä ponnisteluita ja Yhdysvaltojen tukea.

– Se surullinen tosiasiahan tässä on että Yhdysvallat näyttää olevan kykenemätön toimimaan tässä rauhan aikaansaamiseksi ja kahden valtion perustamiseksi, Salolainen tuskailee.

EU:lla taas on Salolaisen mukaan ulkopoliittinen ”pakka niin sekaisin, että se ei pysty omaksumaan voimakasta Yhdysvalloista riippumatonta politiikkaa tähän kysymykseen”.

– Kyllä tässä alkaa suru tulla puseroon kun katsoo mitä siellä tapahtuu.

– Onhan se hirveää kun lapsia ja pikkuvauvoja kannetaan sairaalaan, niin eihän tässä maailman omatunto voi enää olla kovin hiljainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)