Verkkouutiset

Jyrki Katainen: Soini piirtää väärän asetelman

Kokoomuksen puheenjohtaja ei lähde Timo Soinin EU-kelkkaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen pitää Timo Soinin esittämää vastakkainasettelua perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä perusteettomana.

Soini on arvioinut, että EU-vaalien päävaihtoehdot ovat kansalliseen päätöksentekoon tukeutuvat perussuomalaiset ja liittovaltiosuuntausta edustava kokoomus.

– Soinin määritelmä on virheellinen. Soini itse määrittelee puolueensa EU:n vastaiseksi, ja haluaa sitten jonkun vastavoiman, mutta me emme ajattele näin. Kokoomus ei asemoi itseään suhteessa muihin tai ketään vastaan, Katainen sanoo Verkkouutisille.

Katainen huomauttaa, että äärifederalistisen leiman lyöminen kokoomukseen on asiallisestikin täysin väärin.

– Kokoomus ei aja federalistista ”Euroopan Yhdysvaltoja”. Ajamme myönteisesti integraatioon suhtautuvaa, käytännönläheistä keskilinjaa, Katainen sanoo. Hänen mukaansa maailma, jossa on EU:n vastainen voima ja sitten äärifederalistinen vastavoima on pelkästään ”Soinin oma maailma”.

Soinin linjanveto tapahtui heti sen jälkeen, kun ulkomaankauppa- ja Eurooppa-ministeri Alexander Stubb oli ilmoittanut asettuvansa ehdolle. Soini itse jättää EU-vaalit väliin.

Katainen huomauttaa, ettei EU-politiikka ole mitenkään mustavalkoista: on asioita, joissa tarvitaan enemmän integraatiota ja sitten asioita, joissa kansallinen vastuu voisi olla nykyistä voimakkaampaa.

– Puolustuksessa, sisämarkkinoissa, energiapolitiikassa, oikeusvaltioperiaatteen toteutumisessa ja pankkivalvonnassa tarvitsemme lisää integraatiota. Kansallisen kilpailukyvyn ja terveen taloudenpidon puolella taas enemmän kansallista vastuuta, Katainen konkretisoi.

Katainen myöntää, että EU on kokoomukselle tärkeä painopistealue. Vaikuttaminen EU:ssa vaatii ammattitaitoa.

– Yksikään kokoomuslainen meppi ei ole menossa EU:hun soittamaan suutaan tai odottamaan, että milloinkahan tulee joku asia, jota voisi vastustaa. Pitää tietää, mitä halutaan. Tarvitaan ammattitaitoisimmat ja yhteistyökykyisimmät poliitikot päättämään asioista, Katainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)