Verkkouutiset

Raportti sotaharjoituksesta: Venäjä ei pidä Suomea liittoutumattomana – ”pahimmassa mahdollisessa tilanteessa”

Viime syyskuun Zapad-sotaharjoituksessaan Venäjä esitti tutkimusraportin mukaan Suomen joukot hyökkäämässä Karjalan kannaksella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalainen Jamestown Foundation on julkaissut raportin Zapad-2013, A View From Helsinki. Sen kirjoittaja on valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpää, joka oli äskettäin Suomen suurlähettiläs Afganistanissa ja sitä ennen pitkäaikainen puolustushallinnon korkea virkamies.

Raportissa analysoidaan Venäjän viime syyskuussa pitämää Zapad-sotaharjoitusta. Se oli raportin mukaan poikkeuksellisen laaja.

Venäjän virallinen ilmoitus Zapadista Etyjille kertoi raportin mukaan ”jäävuoren huipun”, kun siinä todettiin vain maajoukkojen lukumäärä. Järvenpään mukaan Venäjä ilmoitti hieman yli 22 000 sotilasta. Todellisuudessa heitä oli yli 70 000 tai yli 90 000.

Virallisessa harjoitusilmoituksessa puhuttiin terrorismin vastaisesta operaatiosta, mutta harjoitus oli ”tyypillinen tavanomainen sotilasoperaatio”.

Zapadin aktiivivaiheessa Venäjän strategiset pommittajat lensivät Suomen koko itärajaa pitkin Barentsin merelle. Aiemmista harjoituksista poiketen tällä kertaa ei raportin mukaan ilmeisesti kuitenkaan ollut ”tekaistuja ryntäyksiä” rajaa kohti.

Johtopäätösten mukaan ”Venäjä harjoittaa joukkojaan suuren mittaluokan konfliktiin tavanomaista vihollista vastaan”. Järvenpää listaa myös venäläisten varoitukset Suomen Nato-jäsenyyden hakemisesta ja lisääntyneen sotilaallisen aktiivisuuden Itämerellä.

Raportin mukaan Zapadissa viholliseksi esitettiin Nato-joukkojen tukemat Baltian maiden joukot. ”Mutta varsin jännittävästi Suomen joukot esitettiin hyökkäämässä Venäjän asemiin Karjalan kannaksella. Tämä on erityisen hämmentävää, sillä Suomi on kahden vuosikymmenen aikana jatkuvasti painottanut sotilaallista liittoutumattomuuttaan” ja Suomen johto on vakuuttanut Nato-jäsenyyden olevan pois laskuista, raportissa todetaan.

Järvenpään mukaan Suomi ei kuitenkaan näytä saavan Venäjän sotilassuunnittelussa erityisluokitusta sotilaallisesti liittoutumattomaksi.

”Kaikkiaan näyttää siltä, että Suomi nyt elää pahimmassa mahdollisessa maailmassa: Venäjä kohtelee Suomea uhkana, mutta Naton ulkopuolisena sillä ei ole Pohjois-Atlantin liiton viidennen artiklan turvatakuita”, raportti toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)