Verkkouutiset

YTN: Kaupan liitto allekirjoittaa EK:n pyrkimykset työehtosopimuskulttuurin romuttamisesta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n mukaan työnantajaa edustava Kaupan liitto ei halua sopia, vaan sanella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ylemmät Toimihenkilöt YTN tarjosi Kaupan liitolle mahdollisuutta nykyaikaisen työehtosopimuksen solmimiseen kaupan alan ylemmille toimihenkilöille. Työantajaliitto ei halunnut istua neuvottelupöytään.

YTN:n mukaan sen esittämä malli olisi edistänyt merkittävästi paikallista sopimista alan yrityksissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Paikallisen sopimisen lisääminen on työnantajan toivelistalla, mutta todellisuudessa tahtoa ei siihen näemmä olekaan, sanoo kaupan projektin vetäjä Ville-Veikko Rantamaula.

– Ilman yhteistä raamia paikallista sopimista on mahdoton lisätä, kun yritystasolla työnantajalla ei ole kumppania, jonka kanssa sopia ylempien toimihenkilöiden asioista, hän toteaa.

Ylemmät toimihenkilöt ovat kaupan alalla pian ilman minkäänlaista sopimusta, kun jatkossa he eivät ole edes taannoin irtisanottujen keskusjärjestösopimusten piirissä. Oma sopimus takaisi tälle avainryhmälle reilut työehdot. Alan muilla henkilöstöryhmillä on sopimukset.

– Työaikoja ei noudateta asiantuntijoiden osalta ollenkaan, palkankorotuksia ei ole maksettu vuosiin isolle joukolle ja ylipäänsä työehtojen noudattaminen vaihtelee rajusti. Sopimuksen myötä näistä pitäisi neuvotella ja työantajaliiton kielteisyys on selvä merkki siitä, että sanelupolitiikalla halutaan jatkaa sopimisen sijaan, Rantamaula sanoo.

– Vaikuttaa siltä, että Kaupan liitto allekirjoittaa (Elinkeinoelämän keskusliitto) EK:n pyrkimykset työehtosopimuskulttuurin romuttamisesta. On syytä kysyä, aloitetaanko tämä ylemmistä toimihenkilöistä, minkä jälkeen vuorossa ovat muut henkilöstöryhmät, YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi toteaa.

Kaupan liitto tarjosi sopimusneuvottelujen sijaan kumppanuutta tulevaisuushankkeessa.

– Suhtaudumme erilaisiin työelämähankkeisiin myönteisesti, mutta niillä ei voi korvata työehtosopimusta, Kauppi sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)