Verkkouutiset

Punavihreä oppositio syytti hallitusta tiukasta talouspolitiikasta

Ville Niinistö kaipasi ruotsalaista hyvinvointivaltiota ja Antti Rinne ihmetteli "suurituloisten veroalea".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntapuolueiden viimeinen Ylen kuntavaalitentti toi esiin punavihreän opposition ja perusporvarihallituksen aatteellisia eroja.

Erityisesti vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö irtisanoutui moneen kertaan porvarillisesta politiikasta ja painotti lisämenojen tarpeellisuutta sekä koulutukseen että hoivaan.

– Suomessa on köyhän miehen hyvinvointivaltio, Niinistö summasi tentin loppuvaiheessa, kun esillä oli vanhustenhoidon tarpeet.

Niinistön mukaan Suomessa kunnat ovat pitäneet turhan kovaa kulukuria, mikä näkyy palveluissa. Hänestä mallia olisi haettava Ruotsista.

– Porvaripuoli haluaa kilpailuttaa enemmän kuin me, Niinistö sanoi viitaten sosiaalitoimen palveluihin.

SDP:n Antti Rinne oli Ville Niinistöä maltillisempi. Hän huomautti, että palveluiden ulkoistuksissa (kun tuottajana joku muu kuin kunta) tärkeää on tilaajan eli julkisen sektorin hankintaosaaminen. Hän peräänkuulutti julkiselle sektorille myös hyvää johtajuutta.

Rinne syytti hallitusta rikkaiden veroalesta, joka on vienyt varoja muualta.

Vasemmistoliiton Li Andersson puolestaan huomautti, että vihreät ovat monessa kunnassa yhdessä kokoomuksen kanssa olleet tekemässä ulkoistuspäätöksiä. Andersson oli itse valmis korottamaan veroja, jotta maksuton varhaiskasvatus voitaisiin toteuttaa.

Kokoomuksen Petteri Orpo puolusti yritysten oikeutta tuottaa palveluita.

– Ei pidä syyllistää yksityisiä yrityksiä ja järjestöjä. Meillä on 18 500 yritystä, jotka tuottavat sosiaali- ja terveyspalveluita ja niissä on 65 000 työntekijää. Meidän hyvinvointi ei olisi näin korkealla tasolla ilman näitä yrityksiä.

Orpon mukaan vihreät ja vasemmistoliitto ovat epäuskottavia syyttäessään kokoomusta koulutusleikkauksista. Orpo huomautti molempien olleen edellisessä hallituksessa, joissa subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin ja jossa koulutusleikkauksistakin sovittiin.

Juha Sipilä huomautti, että hallitus joutuu tekemään taloudellisen tilanteen vuoksi uudistuksia ja leikkauksia samaan aikaan. Hänestä opposition puhe arvovalinnoista on vajaata, koska oppositio unohtaa sen, että löysän taloudenpidon laskun maksavat nuoret.

– Ylisukupolvinen vastuu pitää olla. Kymmenessä vuodessa velka on kasvanut 66 miljardista 133 miljardiin, se on unohtunut, Sipilä sanoi.

Sipilä esitti, että 16-vuotiaat saisivat äänioikeuden kunnallisvaaleissa.

Timo Soini syytti kovin sanoin löysiä lupauksia mm. varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta. Hänestä pitäisi ensin laittaa nykyisen järjestelmän valuviat kuntoon, ennen kuin voidaan luvata uutta hyvää.

– Pannaan rahat päiväkoteihin eikä luvata ilmaisia palveluita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)