Vihreät kannattaa maakuntien oikeutta kerätä sote-veroa

Vihreiden puoluevaltuuskunta toteaa linjapaperissaan, että sote-palveluiden rahoitusvastuun pitäisi olla pelkästään uusilla maakunnilla.

  • LKS 20160213 Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto puhumassa vihreiden puoluevaltuuskunnan kokousessa Helsingissä lauantaina 13. helmikuuta 2016.

    Outi Alanko-Kahiluoto.

    ()

Vihreät haluavat antaa rahoitusvastuun sosiaali- ja terveyspalveluista kokonaan maakunnille.

Vihreiden puoluevaltuuskunta haluaa linjapaperissaan, että puolue haluaa keskittää sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen uusille maakunnille, kertoo puolueen tiedote.

‒ Tällä hetkellä millään taholla ei ole kokonaisvastuuta terveydenhuollon monesta eri kanavasta tulevasta rahoituksesta. Se on kestämätöntä. Päätös rahojen käyttämisestä ja kohdentamisesta on saatava yksiin käsiin, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto toteaa.

Maakunnille tulee vihreiden mielestä antaa kokonaisvastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta. Ensisijainen rahoitustapa olisi maakuntien keräämä niin sanottu sote-vero, jota voidaan tarvittaessa täydentää valtion rahoituksella ja maakuntien välisellä kustannusten tasaamisella.

Tämän lisäksi maakuntien tulee vihreiden mielestä hallinnoida myös muuta sote-rahoitusta, jotta ne voivat rakentaa toimivia palvelukokonaisuuksia.

Kelan maksamat terveydenhuollon korvaukset ja sairauspäivärahat, korvaukset muun muassa lääke- ja matkakuluihin sekä kuntoutukseen tulee vihreiden mukaan osoittaa maakuntien käyttöön. Yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksesta voidaan heidän mukaansa luopua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ei kannata maakuntaveroa. Hän sanoi lauantaina kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa, että vastuun ja vallan on oltava samoissa käsissä, joten selkein tapa hoitaa rahoitusta on valtion kautta.

Sen sijaan keskustassa maakuntaveroa on kannatettu.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.