Verkkouutiset

Vihreät kannattaa maakuntien oikeutta kerätä sote-veroa

Vihreiden puoluevaltuuskunta toteaa linjapaperissaan, että sote-palveluiden rahoitusvastuun pitäisi olla pelkästään uusilla maakunnilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreät haluavat antaa rahoitusvastuun sosiaali- ja terveyspalveluista kokonaan maakunnille.

Vihreiden puoluevaltuuskunta haluaa linjapaperissaan, että puolue haluaa keskittää sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen uusille maakunnille, kertoo puolueen tiedote.

‒ Tällä hetkellä millään taholla ei ole kokonaisvastuuta terveydenhuollon monesta eri kanavasta tulevasta rahoituksesta. Se on kestämätöntä. Päätös rahojen käyttämisestä ja kohdentamisesta on saatava yksiin käsiin, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto toteaa.

Maakunnille tulee vihreiden mielestä antaa kokonaisvastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta. Ensisijainen rahoitustapa olisi maakuntien keräämä niin sanottu sote-vero, jota voidaan tarvittaessa täydentää valtion rahoituksella ja maakuntien välisellä kustannusten tasaamisella.

Tämän lisäksi maakuntien tulee vihreiden mielestä hallinnoida myös muuta sote-rahoitusta, jotta ne voivat rakentaa toimivia palvelukokonaisuuksia.

Kelan maksamat terveydenhuollon korvaukset ja sairauspäivärahat, korvaukset muun muassa lääke- ja matkakuluihin sekä kuntoutukseen tulee vihreiden mukaan osoittaa maakuntien käyttöön. Yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksesta voidaan heidän mukaansa luopua.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ei kannata maakuntaveroa. Hän sanoi lauantaina kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa, että vastuun ja vallan on oltava samoissa käsissä, joten selkein tapa hoitaa rahoitusta on valtion kautta.

Sen sijaan keskustassa maakuntaveroa on kannatettu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)