Verkkouutiset

Vihreät kysyvät sähköverkkojen turvaamisesta Ukrainan kaltaisen iskun varalta

Yhdeksän kansanedustajan kirjallisessa kysymyksessä halutaan tietää, miten Suomessa on varauduttu sähköverkkojen toiminnan turvaamiseen kyberuhkien varalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Jyrki Kasvin (vihr.) johdolla jätetty kysymys viittaa yhteiskunnan turvallisuusstrategiaan, jossa voimahuollon sekä tietoliikenteen ja tietojärjestelmien vakavat häiriöt eli kyberuhat ovat ”keskeisiä uhkia koko yhteiskunnan toiminnalle sekä kaikelle kriittiselle teollisuus- ja palvelutuotannolle”.

”Tuoreen Ukrainan tapauksen perusteella viranomaisten tulee kiinnittää erityishuomiota siihen, miten turvataan sähkönjakelu niin, ettei sitä voida lamaannuttaa tai häiritä kybertoimilla”, kysymyksessä todetaan.

Kansanedustajat viittaavat Länsi-Ukrainassa 23.12.2015 tapahtuneeseen sähkökatkoon, joka pimensi noin 80 000 kotitaloutta Ivano-Frankivskin alueella kuudeksi tunniksi. Tiedustelupalvelu ja kansainväliset tietoturva-asiantuntijat uskovat, että sähkökatkos johtui haittaohjelmilla toteutetusta kyberiskusta. Ainakin kolmen paikallisen sähköyhtiön järjestelmistä löytyi haittaohjelmia, jotka keskeyttivät sähkönjakelun.

”Lisäksi haittaohjelmat tuhosivat tietojärjestelmistä tiedostoja estäen sähkönjakelun käynnistämisen uudelleen. Kahdesta sähkönjakelukeskuksesta oli haittaohjelmalla saatettu toimintakyvyttömäksi keskuksiin varavirtaa syöttävä järjestelmä. Sähkökatkon alkaessa vikailmoitusten puhelinlinjat tukittiin tarpeettomilla puhelinsoitoilla”.

”Asiantuntijoiden arvion mukaan hyökkäyksen valmistelun ja toteutuksen eri vaiheissa mukana on ollut erityyppisiä toimijoita verkkorikollisista valtiollisen tason toimijoihin”, kysymyksessä todetaan.

Kansanedustajien mukaan Ukrainan tapaus on ensimmäinen kerta, kun sähkökatkos on aiheutettu tahallisesti kybertoimin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)