Verkkouutiset

Päättäjä WWF-lihaoppaasta USU:ssa: Suomalaisia pakotetaan kasvissyöjiksi

Jari Leppä haluaa oppaiden ja laskureiden antavan objektiivista tietoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) pitää hyvänä, että ruoantuotannon ympäristövaikutuksista tehdään oppaita ja laskureita, mutta hän haluaa niiden olevan objektiivisia ja riittävän laaja-alaisia. Niissä ei saa kertoa osatotuuksia, Leppä sanoo Uutissuomalaiselle.

Lepän mukaan Itämeri-laskurissa ei ole otettu huomioon kaikkia tekijöitä, ja laskurin pohjaksi valitut olettamat ovat vanhoja.

– Kun tutkimuslaitokset ovat asiassa mukana, tieteellisistä faktoista ei ole varaa tinkiä, hän sanoo.

Myös ympäristöjärjestö WWF:n tuore lihaopas, jossa arvioidaan eri lihojen, kananmunien ja juuston ympäristövaikutuksia, saa Lepältä kovaa kritiikkiä. Oppaassa sanotaan, että eläinperäinen ruoka kuormittaa ympäristöä enemmän kuin kasviperäinen ruoka.

Lepän mukaan julkisessa keskustelussa on piirteitä, jossa suomalaisista halutaan tehdä kasvissyöjiä. Lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita arvioidaan hyvin kriittisellä tavalla.

– Siinä näkyy ideologia taustalla. Se ei kerro ollenkaan sitä totuutta, millä tavalla kasvinsuojeluaineita käytetään Suomessa, missä niitä käytetään vähiten maailmassa. Kuitenkin ne rinnastetaan maailmalla tuotettavaan ruokaan, vaikka käyttöero on valtava, Leppä sanoo.

Hän korostaa, että lähtötilanne on Suomessa äärimmäisen hyvä, mutta WWF:n toiminta ja Itämeri-laskuri antavat ymmärtää, että Suomessa olisi arveluttavaa tuotantoa ja asiat olisivat huonosti.

– Se ei pidä paikkaansa. Meillä asiat ovat hyvin. Ruokaturva on hyvällä tolalla. Ympäristö ja eläinten hyvinvointi otetaan vahvasti huomioon, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)