Verkkouutiset

USU: Jo noin 5 000 turvapaikanhakijaa kadonnut viranomaisten ulottumattomiin

Yli 400 turvapaikanhakijaa asuu tällä hetkellä suomalaisten vapaaehtoisten kodeissa. Kateissa on 5 000, kertoo Uutissuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisten vapaaehtoisten kodeissa asuvien määrä on kaksinkertaistunut syksystä 2015, jolloin kotimajoituksessa asui noin 200 turvapaikanhakijaa.

– Luku on nyt suurimmillaan ja kasvaa koko ajan, Mirka Seppälä Refugees Welcome Finland -verkostosta kertoo Uutissuomalaiselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Maahanmuuttovirasto Migrin mukaan yksityismajoituksessa asuu kaikkiaan noin 4 000 turvapaikanhakijaa. Heistä jo kymmenesosa asuu kotimajoituksessa.

Suurin osa yksityismajoituksessa asuvista asuu sukulaisen tai tuttavan luona. Paljon on myös niitä, jotka ovat vuokranneet itselleen oman asunnon.

Migrin tuoreimpien tietojen mukaan viranomaisten ulottumattomiin on kadonnut paperittomia turvapaikanhakijoita yhteensä jo noin 5 000.

Migri sanoo seuraavansa kadonneeksi ilmoitettujen turvapaikanhakijoiden määrää kokonaisuutena, mutta tilastoista ei käy ilmi, kuinka moni viranomaisilta kadonnut on asunut yksityismajoituksessa ja kuinka moni vastaanottokeskuksessa.

Yksityis- tai kotimajoituksesta kadonneiden osuuden ei uskota olevan erityisen merkittävä.

– Kumpikin majoitusmuoto (yksityismajoitus ja vastaanottokeskus) on sellainen, jossa henkilöllä on vapaa liikkuvuus ja siten katoaminen on mahdollista molemmista, ylikomisario Ari Jokinen Poliisihallituksesta sanoo Uutissuomalaiselle.

Seppälä uskoo, että suomalaisiin koteihin majoittuvat turvapaikanhakijat ovat tiiviimmässä yhteydessä yhteiskuntaan kuin vastaanottokeskuksissa asuvat, eikä erityistä riskiä katoamiselle ole.

Sitä Seppälä ei kiellä, etteikö turvapaikanhakijoita jäisi asumaan kotimajoitukseen kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeenkin.

– Majoittaja saa jatkaa majoittamista, vaikka turvapaikkapäätös olisi kielteinen. Suomessa saa majoittaa kotiinsa ihan kenet tahansa. Se ei ole missään määrin laitonta. Toisaalta turvapaikanhakijalla ei ole velvollisuutta kertoa prosessista majoittajalle, eikä majoittava välttämättä halua edes tietää sitä, Seppälä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)