Verkkouutiset

Hoitajia työssään tietokoneiden kanssa hoitaja-asemalla Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

KL: Hoitajia houkutellaan töihin jopa 5000 euron kuukausipalkalla

Yhä useampi hoitaja on ryhtynyt tekemään keikkatyötä henkilöstövuokrausyritysten kautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hyvinvointialueet käyttivät viime vuonna yhteensä satoja miljoonia euroja vuokratyövoimaan. Henkilöstövuokrausyritykset houkuttelevat listoilleen lääkäreiden lisäksi nyt myös hoitajia, kertoo Kauppalehti.

Keikkalääkäreitä välittävien yritysten määrä on kasvanut selvästi tällä vuosikymmenellä. Kasvua ovat ajaneet lakimuutos vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta sekä korona-aika, joka lisäsi sekä rokottajien kysyntää että kasvatti vuokrayritysten palkkoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suurin yritysten kasvun ajuri on silti sote-alan kroonistunut työvoimapula. Esimerkiksi Joblyssa listatusta noin 22 600 avoimesta työpaikasta useampi kuin joka viides on terveydenhuollon alalta.

– Niin kauan kuin tätä ei kyetä ratkaisemaan, ilmiölle on otolliset olosuhteet jatkua, sanoo Kauppalehdelle Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n pääekonomisti Juho Ruskoaho.

Hänen mukaansa vuokratyö ei ole itsessään haitallinen ilmiö, vaan se helpottaa äkillisiä kysyntäpiikkejä. Korvaavaa työvoimaa on myös saatavilla sairaustapauksissa. Ongelma on se, että lainsäädännön velvoitteiden ja työvoimapulan puristuksessa tekijöitä joudutaan pahimmillaan ostamaan hintaan mihin hyvänsä.

Suuntaa kustannuksista antaa esimerkiksi neljän Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnan henkilöstöhankinnat 12 yritykseltä. Henkilöstön tarve oli 28 lähihoitajaa ja hankinnan kustannusarvio 370 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että yhden lähihoitajan hinta oli noin 6600 euroa kuukaudessa.

Mahdollisuus merkittävästi parempiin ansioihin ja työelämän joustoihin houkuttelee sote-alan ammattilaisia.

Esimerkiksi FenixCare tarjoaa ilmoituksissaan sairaanhoitajille noin 24–30 euroa ja lähihoitajille noin 21–24 euroa tunnilta ja vuorolisät päälle. Summat sisältävät yhdeksän prosentin lomakorvauksen.

Päivätyötä tekevän keskimääräisellä 166 tunnin kuukausittaisella työajalla tämä tarkoittaisi sairaanhoitajalle noin 4 000–5 000 euron ja lähihoitajalle noin 3 500–4 000 euron palkkaa ennen mahdollisia lisiä.

Vertailun vuoksi Sairaanhoitajan peruspalkka on julkisella sektorilla 2 700 euroja ja kesäkuun alusta lähtien noin 2 760 euroa. Lähihoitajan peruspalkka on 2 350 euroa ja kesäkuun alusta lähtien noin 2 400 euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)