Uusi teknologia tulee – pilaantunut maaperä puhtaaksi ultraäänellä ja sähköllä

Ultraäänitutkimus on uusi ja nopeasti kasvava tieteenala, jonka sovelluksilla on ympäristöteknologiassa paljon mahdollisuuksia, kerrotaan Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

  • LKS 20131119 - 20021105 - HELSINKI - ÖLJYALAN SOILI-OHJELMA: Kuutisen vuotta sitten aloitettu valtakunnallinen hanke entisten huoltoasemien maiden puhdistamiseksi on jättänyt jälkeensä puolentoistasataa kunnostettua maa-aluetta, ja vuoteen 2006 mennessä niitä olisi tarkoitus olla yhteensä viitisensataa. Kuvassa öljyalan Soili-ohjelmaan liittyvä työmaa, suljetun huoltoaseman maaperän kunnostusta Helsingin Kulosaaressa tiistaina. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN / rp 2002 /

    Entisen huoltoaseman maaperää kunnostetaan vanhaan tapaan kaivinkoneella Helsingissä vuonna 2002.

    ()

Perinteisiin menetelmiin verrattuna ultraäänikäsittelyllä on yliopiston mukaan useita etuja, kuten ympäristöystävällisyys, alhainen kustannustaso ja kompakti laitteisto. Etua on myös siitä, että sitä voidaan käyttää paikan päällä.

Thuy Duong Phamin tuoreen väitöskirjan mukaan ultraäänen käyttö sähkökineettisen kunnostuksen yhteydessä auttaa vähentämään pysyviä orgaanisia yhdisteitä savimaisesta maasta, koska se parantaa yhdisteiden liikkuvuutta ja hajottaa kyseisiä haitta-aineita.

Sähkökineettinen käsittely on yliopiston mukaan noussut esiin mahdollisena tekniikkana, jonka avulla maaperää voidaan kunnostaa paikan päällä maata kaivamatta. Se on myös menetelmä, joka toimii läpäisykyvyltään heikossa maassa.

Sähkökineettinen kunnostus ja ultraäänikäsittely voimistavat väitöksen mukaan toistensa vaikutusta verrattuna siihen, että kumpaakin prosessia käytettäisiin maaperän kunnostamisessa yksinään.

Väitöskirjan alustavat tutkimustulokset osoittivat, että ultraäänikäsittelyllä on mahdollista poistaa pysyviä orgaanisia yhdisteitä, vaikkakin lyhytkestoisessa käsittelyssä poistoteho oli heikohko.

Tutkimustulokset viittaavat myös siihen, että pitkällä aikavälillä toteutettu jaksottainen ultraäänikäsittely olisi tehokas tapa lisätä yhdistelmäkäsittelyn tehoa.

Thuy Duong Phamin kemian alaan kuuluva väitöskirja Ultraääni- ja sähkökineettinen käsittely pysyvien orgaanisten haitta-aineiden poistamisessa pilaantuneesta maaperästä tarkastetaan keskiviikkona Mikkelissä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.