Verkkouutiset

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan neuvotellaan karenssipäivää

Karenssipäivä leikkaisi työttömän päivärahaa lähes viidellä prosentilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutisten tietojen mukaan hallituksen asettamassa työllisyysryhmässä pohditaan karenssipäivää ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Valtiovarainministeriö ajaa mallia, jossa kolmen kuukauden välein tarkasteltaisiin, onko työtön ollut töissä viitenä päivänä kuluneen kolmen kuukauden aikana. Mikäli ei ole ollut, seuraavan kolmen kuukauden ajan päivärahan maksussa olisi yksi karenssipäivä kuukaudessa.

Nykyisin päivärahaa maksetaan kuukaudessa 21,5 päivää, joten sanktiona päivärahaa maksettaisiinkin vain 20,5 päivää kuukaudessa. Kolmen kuukauden jaksolla karenssipäiviä kertyisi siis kolme. Leikkaus työttömän päivärahaan olisi lähes viisi prosenttia.

Mikäli tarkastuspisteen jälkeen työtön olisi seuraavan kolmen kuukauden aikana viiden päivän ajan töissä, hänen päivärahansa palautuisi ennalleen 21,5 päivään. Päivärahaa ei siis leikattaisi jatkuvasti, vaan päivärahaa maksettaisiin joko 21,5 päivältä tai 20,5 päivältä kuukaudessa riippuen siitä, onko työtön ollut töissä viiden päivän ajan edeltävällä kolmen kuukauden jaksolla.

Mallin yksityiskohdat ovat yhä neuvottelun kohteena, joten tarkastelujakso saattaa vielä muuttua kolmesta kuukaudesta ja viiden päivän työssäolon ohella saatetaan hyväksyä myös aktivointitoimenpiteitä, kuten opiskelua, jolla karenssipäivän voisi välttää.

Työryhmän työ on vielä kesken, eikä yksikään työmarkkinakeskusjärjestö ole vielä hyväksynyt mallia. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamisesta syntyneillä säästöillä rahoitettaisiin työvoimapoliittisia toimia.

Kaupankäyntiä paketin kokonaisuudesta

Työryhmässä ovat edustettuina työntekijäpuolelta SAK, STTK ja Akava sekä työnantajapuolelta Elinkeinoelämän keskusliitto ja Kuntatyönantajat. Työryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki ja työryhmässä on virkamiesedustus myös työ- ja elinkeinoministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Neuvotteluosapuolet korostavat, että työllisyyspaketti on kokonaisuus, jossa olennaista on se, että se lisää työllisyyttä vähintään 10 000 hengellä. Arvion vaikutuksista tekee valtiovarainministeriö.

Työmarkkinajärjestöissä katsotaan, että jos ne hyväksyvät ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan karenssipäivän, siitä täytyy saada jotain hyvitystä. Neuvottelupöytään onkin nostettu myös muita asioita, kuten työttömyyden alussa omavastuuajan pidentämisen peruminen sekä lomakorvauksen jaksottamisen palauttaminen.

Työmarkkinajärjestöt haluaisivat muun muassa, että perhevapaajärjestelmää uudistettaisiin siten, että se tukisi paremmin naisten työllisyyttä. Hallituspuolueista erityisesti perussuomalaiset mutta myöskään keskusta ei ole ollut innostunut perhevapaajärjestelmän uudistamisesta, sillä se merkitsisi muutoksia myös kotihoidontukeen.

Työryhmän tehtävänä on laatia esitys yhteinen esitys syyskuun loppuun mennessä. Aikaa on jäljellä vielä kaksi viikkoa.

Mikäli työryhmä ei saa yhteistä esitystä aikaiseksi, nähtäväksi jää, päättääkö hallitus viedä ansioturvan karenssipäivän siitä huolimatta eteenpäin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)