Kuinka sama on toisessa laissa myrkkyä ja toisessa lääkettä?

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko pitää sähkösavukkeille ehdotettua säätelyä osittain ongelmallisena.

  • LKS 20151110 Perussuomalaisten Mika Niikko eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina 10. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Mika Niikko.

    ()

”Käsillä oleva lakiehdotus ei ota riittävästi huomioon sitä, että sähkösavukkeiden käyttö on monelle toimiva reitti irti tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta”, perussuomalaisten Mika Niikko toteaa tiedotteessaan.

Hänen mielestään sähkötupakan käyttöä ei tulisi estää keinotekoisesti ylisääntelyllä, jos se todistetusti auttaa tupakoitsijoita pääsemään eroon haitallisesta sauhuttelusta.

Uusi tupakkalaki kieltäisi muut kuin tupakanmakuiset sähkötupakan makuaineet. Myös etämyynti kiellettäisiin. Myyntikanavaksi tulisi vähittäismyynti marketeissa ja muissa myyntipisteissä, samoin kuin nyt savukkeiden kanssa.

Niikko pitää esitystä epäloogisena. Tupakointivälineitä, kuten piippuja, saisi kansanedustajan mukaan jatkossakin myydä verkkokaupassa ja kauppojen hyllyillä, mutta sähkötupakointilaitteita ei kummassakaan.

”Nikotiinipurukumit saa asettaa kaupoissa paraatipaikoille ja maustaa monin mauin, mutta nikotiinittomia nesteitä ei saisi maustaa, paitsi tupakkamauin. Sähkösavukelaitteita ei saisi pitää esillä, mikä vaikeuttaisi niiden vertailua”, Niikko toteaa.

Se, että nikotiinia säädellään nikotiinipurukumien osalta lääkelaissa ja nikotiininesteiden osalta tupakkalaissa, ei tee Niikon mukaan käytännössä eroa nikotiinin vaikutuksista

”Kuinka sama aine voi olla toisen lain alla myrkkyä ja toisen alla lääkettä”, hän kysyy.

Niikko on huolissaan siitä, että esityksen toteutuminen johtaisi laittomaan kauppaan ja nesteiden omatoimiseen sekoittamiseen. Aikaisemmassa lakiluonnoksessa kaikki makuaineet suunniteltiin kiellettäviksi. EU-komissio huomautti aiheesta. Nyt käsillä oleva hallituksen esitys sallisi tupakkamaut.

Hallituksen esitys uudeksi tupakkalaiksi oli eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.