Verkkouutiset

Selkeä enemmistö kansasta kannattaa valinnanvapauden lisäämistä

Suomalaisista 65 prosenttia pitää valinnanvapauden lisääntymistä sosiaali- ja terveyspalveluissa hyvänä asiana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toivo ajatuspajan teettämän mielipidetutkimuksen mukaan selkeä enemmistö Länsi-Suomessa (69 prosenttia) sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa (68 prosenttia) asuvista kannattaa valinnanvapauden lisääntymistä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Myös Etelä-Suomessa (60%) asuvat kannattaa valinnanvapauden lisääntymistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Miesten (66 %) ja naisten (65 %) suhtautumisessa valinnanvapauden lisääntymiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa ei ole juurikaan eroa.

Valinnanvapauden kannatus on voimakkainta 40-49-vuotiaiden ja yli 59-vuotiaiden keskuudessa. Kaikkien ikäluokkien enemmistö kannattaa valinnanvapauden lisäämistä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Valinnanvapauden kannattaminen voimistuu ansiotason nousemisen myötä.

Vasemmistoliittolaiset yksin

Suhtautumisessa valinnanvapauteen lisääntymiseen on puolueiden välisiä eroja.

Eniten valinnanvapauden lisääntymistä kannatetaan kokoomuksen (90 %) ja keskustan (83 %) kannattajien keskuudessa.

Myös perussuomalaisten (67 %), SDP:n (61 %), Vihreiden (60 %) kannattajien selvä enemmistö kannattaa valinnanvapauden lisääntymistä.

Vasemmistoliiton kannattajien enemmistö (51 %) puolestaan suhtautuu valinnanvapauden lisääntymiseen kielteisesti.

Valinnanvapauden tavoitteena on edistää sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta, tasa-arvoa, laatua, kustannusvaikuttavuutta ja vahvistaa perus- ja lähipalveluita.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esitys valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveyspalveluissa on tällä hetkellä lausuntokierroksella ja valinnanvapautta koskevan lainsäädännön on tarkoitus astua voimaan 1.1.2019 alkaen.

Toivo ajatuspajan toimeksiannosta tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimus on toteutettu GallupKanavalla 10.-20. helmikuuta. Vastaajien joukko edustaa maamme 15-74 vuotta täyttänyttä väestöä. Tutkimukseen osallistui 1235 vastaajaa. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suhtautumista valinnanvapauteen selvitettiin seuraavalla väittämällä: Pidätkö hyvänä, että sosiaali- ja terveyspalveluissa lisääntyy valinnanvapaus? Valitse alla olevista omaa käsitystäsi parhaiten vastaava vaihtoehto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)