Verkkouutiset

Jihadismitutkija Atte Kaleva TE:lle: Keittiöveitsiä ja autoja tulee Suomessa aina olemaan

Islamilla ja jihadismilla on asiantuntijan mukaan olennainen sidos.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Atte Kalevan mukaan uusien terrori-iskujen ehkäisemiseksi ei Suomessa voida tehdä kauhean paljon.

– Keittiöveitsiä ja autoja tulee aina Suomessa olemaan. Mutta voimme muuttaa ulkomaalaislakia ja maahanmuuttopolitiikka, jihadismitutkija ja kokoomuksen Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva sanoo Talouselämän paperiversiossa julkaistussa haastattelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa islamilla ja jihadismilla on mitä olennaisin sidos ja uskonnollinen terrorismi liittyy humanitaariseen maahanmuuttoon. Kalevan mielestä asiasta pitäisi pystyä puhumaan kiihkottomasti. Jos valtamedia ei suostu keskustelemaan aiheesta, on se hänestä hyvin vaarallista ja sataa valhemedioiden laariin. Myös suomalaiset muslimiyhteisöt olisi saatava mukaan torjumaan ongelmaa.

Atte Kalevan mukaan sekä ulkomaalaislaki että koko turvapaikkajärjestelmä pitäisi uudistaa.

– Nykyinen turvapaikanhakuprosessi on tarkoitettu siihen, että yksittäisiä henkilöitä tulee silloin tällöin, hän toteaa.

Ihanteellista olisi Kalevan mielestä, jos turvapaikkaa ei haettaisi Suomen rajojen sisällä alkuunkaan vaan vastaanottajamaiden ulkopuolelta. Tämä veisi myös markkinat ihmissalakuljettajilta.

– Lähellä kriisialueita voisi olla EU:n turvapaikkaleirejä, jossa prosessi alkaisi. Siellä annettaisiin kieli- ja kulttuuriopetusta. Henkilö voisi omalla aktiivisuudellaan osoittaa, että hän on sitoutunut Suomeen. Kun turvapaikka myönnettäisiin, se myönnettäisiin koko perheelle, Kaleva ehdottaa.

Leirit voisivat hänen mukaansa sijaita esimerkiksi Turkissa, Pohjois-Afrikassa, Libyassa tai Egyptissä. Kaleva korostaa haluavansa tehdä selvän pesäeron joskus vastaavansuuntaisia ehdotelleeseen äärioikeistoon.

– Lähtökohtani on järkevöittää tilannetta, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)