Verkkouutiset

Tapaus Caruna valiokunnassa: ”Lainsäädännön tarvetta on”

Eduskunnan talousvaliokunta oli yksimielinen siitä, että lainsäädäntömuutoksia tarvitaan kohtuuttomien hinnankorotusten estämiseksi sähkönsiirrossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– On selvästi käynyt ilmi, että lainsäädännön tarvetta on, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) sanoi talousvaliokunnan kuulemisen jälkeen eduskunnassa torstaina.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee lainsäädäntömuutoksia, joilla kohtuuttomat hinnankorotukset on tarkoitus estää tulevaisuudessa. Ne eivät kuitenkaan vaikuta sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähkönsiirron hintojenkorotuksiin, jotka olivat lähes 30 prosenttia.

– Akuutisti tällä hetkellä näihin kohtuuttomiin sähkönhinnan korotuksiin antaa meillä mahdollisuuden sitten kuluttaja-asiamiehen kautta ryhmäkanteella, jos ei sitten ensi viikolla päästä sopimukseen. Siitä on neuvottelut kesken, Turunen sanoi.

Talousvaliokunnan kuultavana ollut Carunan toimitusjohtaja Ari Koponen totesi toimittajille, että hinnankorotusten kohtuullistamisesta on parhaillaan menossa keskustelut kuluttaja-asiamiehen kanssa. Kuluttaja-asiamiehen kanssa on kuitenkin sovittu, ettei keskusteluja kommentoida niin kauan kuin ne ovat kesken.

– Ymmärrän asiakkaiden kiukun tämän asian suhteen ja sen harmin ja olen pahoillani siitä mielipahasta, jonka tämä on asiakkaille aiheuttanut, Koponen sanoi.

Talousvaliokunnan keskustelussa oli esillä kolme seikkaa, joihin lainsäädäntömuutoksilla voidaan vaikuttaa. Kohtuuttomien hinnankorotusten estämiseksi voitaisiin asettaa katto, jolla määritellään maksimihinnankorotukset. Lisäksi voidaan rajoittaa aikaväliä, kuinka usein hinnankorotuksia voi tehdä. Kolmanneksi keskustelussa on ollut omistajalle maksetun voiton rajoittaminen. Silloin määriteltäisiin, kuinka suuri osa sähkönsiirtoyhtiön tuloksesta on sijoitettava investointeihin ja minkä verran yhtiö saa maksaa voittoa osinkoina omistajilleen.

– Kohtuuttomat hinnankorotukset ovat herättäneet närkästystä ja niihin halutaan puuttua, Turunen sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)