Verkkouutiset

Juha Sipilä: EU:n kannettava vastuu turvallisuudestaan ja puolustuksestaan

EU on pääministerin mukaan yhdessä juuri niin vahva kuin sen jäsenmaat haluavat sen olevan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo olevan tärkeää, että Eurooppa alkaa kantaa itse enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja puolustuksestaan. Pääministeri puhui torstaina Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kevätkokouksessa.

Sipilän mukaan Venäjän toimet Ukrainassa, terrori-iskut Pariisissa, Brysselissä ja muualla, maahanmuuttokriisi Yhdysvaltain presidentinvaalitulos ovat luoneet Euroopalle tarpeen vahvempaa puolustusvastuuseen.

– Yhdysvaltain viesti on ollut suunnattu ennen kaikkea eurooppalaisille Nato-maille. Suomea tämä viesti ei siksi suoraan kosketa, mutta sen perusajatukseen voimme mekin silti hyvin yhtyä: on tärkeää, että Eurooppa alkaa kantaa itse enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja puolustuksestaan, pääministeri sanoo.

Hänen mukaansa EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan pätee sama logiikka kuin Natoon.

– EU on yhdessä juuri niin vahva kuin sen jäsenmaat haluavat sen olevan. Ja nyt tuolle vahvuudelle on tilausta. Puhuttuani asiasta useiden eurooppalaisten kollegoideni kanssa olen vakuuttunut siitä, että mahdolliset Nato-tavoitteiden mukaiset kansallisten puolustusbudjettien korotukset voivat hyödyttää myös EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämistä.

Pääministeri painottaa, että EU:n puolustusyhteistyö ja Nato-yhteistyö täydentävät toisiaan. Sipilän mukaan EU-puolella voidaan tehdä asioita, joita Nato ei tee.

Hänen mielestään EU:n yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka voisi käytännössä tarkoittaa moduuleita, joihin kukin halukas jäsenmaa voi osallistua omien tarpeidensa ja suorituskykyjensä mukaisesti.

– Yhteistä armeijaa ei ole eikä tule, mutta omat eväät yhdistämällä voidaan saada aikaan varsin komea kattaus, Sipilä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)