Verkkouutiset

Suomella on kolme erityisen suurta ongelmaa

Suomi on jäämässä jälkeen muista maista tulojen ja talouden tasapainossa sekä terveydenhuollossa, osoittaa Boston Consulting Groupin kestävän talouskehityksen raportti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SEDA-raportti katsoo, miten valtiot ovat onnistuneet muuttamaan taloudellisen hyvinvoinnin yleiseksi hyvinvoinniksi. Tämä kehitys näyttää paitsi Suomessa niin kaikissa Pohjoismaissa jäävän jälkeen muun maailman tahdista.

Liikkeenjohdon konsulttiyritys Boston Consulting Group tutki kestävää talouskehitystä 149 maassa. Raportti tarkastelee maiden hyvinvointia talouden, investointien ja vastuullisuuden näkökulmasta kymmenen eri muuttujan avulla, kuten taloudellinen vakaus, työllisyys, terveys, ympäristö ja hallintotapa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pohjoismaiden tunnetusti korkea hyvinvoinnin taso on jäämässä muun maailman kehityksen jalkoihin, erityisesti talouden ja investointien osa-alueilla.

Raportti osoittaa, että osa länsimaista on jo saanut käännettyä talouden epävakauden tasapainoon. Maat kuten Saksa, Sveitsi, Kanada ja Yhdysvallat ovat edistyneet huomattavasti talouskasvun ja hyvinvoinnin tasapainossa.

– Maissa on tehty isoja muutoksia, jotka ovat vasta Suomessa edessä. Uusi raportti osoittaa selvästi, miten taloudellinen hyvinvointi korreloi suoraan yleiseen hyvinvointiin, kertoo Boston Consulting Groupin partneri Tuukka Seppä.

Pohjoismaat pärjäävät edelleen vastuullisuuden osa-alueella. Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa on edelleen hyvinvoiva kansalaisyhteiskunta, tulojen tasapuolisuus, toimiva hallintomalli sekä ympäristön huomioonottaminen.

Hyvinvointi kestää vain hyvin hoidettuna

SEDA-raportti tarkastelee maiden nykyistä hyvinvoinnin tasoa ja toisaalta viimeaikaista kehitystä. Suomessa on pitkään rakennettu hyvinvointimalli, joka edelleen kantaa monilla osa-alueilla kuten koulutuksessa, tulojen tasapuolisuudessa ja kansalaisyhteiskunnan arvoissa.

Pitkään ratkaisemattomina olleet talouden rakenteelliset ongelmat heikentävät kuitenkin viimeaikaista kehitystä.

Raportin mukaan Suomella on kolme erityisen suurta ongelmaa, jotka heijastelevat hyvinvointimme kehitykseen.

– Suomen vientiteollisuus on yksipuolistunut ja kilpailukykymme on romahtanut. Myös tuottavuutemme on heikentynyt rakenteellisesti, koska teollinen toiminta vähenee edelleen ja kehittyvä palveluliiketoiminta ei ole yhtä tuottavaa. Kolmanneksi emme investoi tarpeeksi tulevaisuuteen vaan käytämme valtaosan julkisista menoista tulonsiirtoihin, Seppä kertoo.

Hänen mukaansa raportti osoittaa selvästi, miten Suomen täytyy pienentää julkista sektoria ja lisätä investointeja esimerkiksi tulevaisuuden infrastruktuuriin, koulutukseen ja innovaatioihin.

Työn tuottavuutta ja työn määrää on lisättävä sääntelyä purkamalla ja työmarkkinoiden pelisääntöjä uudistamalla. Kasvun palauttamiseksi on nopeasti aktivoitava muita Pohjoismaita huomattavasti suurempi työvoiman ulkopuolella oleva aikuisväestö sekä lisättävä merkittävästi työperäistä maahanmuuttoa.

– Suomi ei pärjää tulevaisuudessa ilman rakenteellisia muutoksia. Jotta pystymme säilyttämään nykyisen hyvinvoinnin tason, joudumme tekemään monia uudistuksia. SEDA-raporttikin osoittaa miten esimerkiksi Saksa on pystynyt talousuudistuksilla, kuten työmarkkinoiden uudistamisella, varmistamaan taloudellisen hyvinvoinnin ja muuntamaan sen yleiseksi hyvinvoinniksi, sanoo Seppä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)