Verkkouutiset

Salonius-Pasternak US:lle: Suuri epäonnistuminen, Suomi ollut kaksinaamainen turvatakuista

Tutkija Charly Salonius-Pasternak katsoo poliittisen johdon luoneen kollektiivisesti epäonnistumalla ristiriitaisen ja kaksinaamaisen turvallisuustilanteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvostelee Uudelle Suomelle maan johdon viime vuosien toimia. EU:n niin sanottuja turvatakuita jatkuvasti korostaneella Suomella ei olekaan omaa valmiutta turvata muita EU-maita sotilaallisin keinoin.

Suomi ei voi lähettää sotilaita ulkomaille muihin kuin rauhanturva- tai kriisinhallintatehtäviin. Lissabonin sopimuksen kanssa ristiriitainen lainsäädäntö on silti yhä voimassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Syy, miksi se on ongelma, ei ole se, että mitään ei tehty. Vaan se, että Suomessa jatkuvasti ja hyvin vahvasti puhuttiin juuri tästä, miten EU-solidaarisuus ja turvatakuut ovat tärkeitä. Se muodostaa ilmiselvän ristiriidan, Charly Salonius-Pasternak sanoo.

– Me olemme puhuneet siitä ulospäin ja samalla itse sanoneet, että me luotamme siihen, että löytyy solidaarisuutta – ja sitten me ei itse olla laitettu suoraan sanottuna tikkua ristiin. Siinä on se epäonnistuminen.

– Tässä ei voi piiloutua johonkin juridiikkaan, vaan minun mielestäni tämä on hyvin, hyvin suuri epäonnistuminen. Suomen turvallisuuspolitiikka on vahvasti perustunut juuri tähän ajatukseen, hän jatkaa.

Salonius-Pasternak arvelee, että puheista huolimatta ei uskottu, että näin oikeasti tarvitsee tehdä. Hänen mielestään kyse on kaksinaamaisuudesta.

– Miten paljon kyse on ollut siitä, että tiedetään, että meillä ei ole mitään aikomuksia mennä auttamaan ketään, mutta puhutaan tässä lämpimikseen, hän pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)