Verkkouutiset

Kaksi kolmasosaa sairaanhoitajista laillistaisi potilaan oikeuden eutanasiaan

Sairaanhoitajaliiton jäsenkyselyn vastaajista 64 prosenttia on sitä mieltä, että potilaan oikeus eutanasiaan pitäisi laillistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sairaanhoitajaliitto on kysynyt jäsentensä mielipiteitä eutanasiasta ja saattohoidosta. Kyselyn vastaajista 64 prosenttia oli sitä mieltä, että potilaan oikeus eutanasiaan pitäisi laillistaa.

Kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista 48 prosenttia olisi myös itse valmis avustamaan lääkäriä eutanasian toteuttamisessa, mutta 22,5 prosenttia kieltäytyisi avustamisesta. Mielipidettä ei ollut vielä muodostanut 31 prosenttia. 82 prosenttia oli sitä mieltä, että sairaanhoitajan pitää itse saada päättää eutanasiassa avustamisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yhdeksän kymmenestä sairaanhoitajasta arvioi, että saattohoitoa ei ole kehitetty Suomessa riittävästi. Myös saattohoidon ohjeistus omalla työpaikalla on kyselyn perusteella suurelle osalle sairaanhoitajista epäselvä.

Vastaajista 55,5 prosenttia kertoi, että heidän omassa työyksikössään ei ole yhdessä sovittua toimintamallia saattohoidon toteutuksesta. Tällainen toimintamalli puuttui myös yli kolmasosalta niistä sairaanhoitajista, jotka hoitavat kuolevia potilaita viikoittain.

Suurin osa kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista koki myös itse tarvitsevansa lisäkoulutusta saattohoidossa.

– Eutanasiaa ja tasokasta saattohoitoa ei jäsenistömme mielestä pidä nähdä vaihtoehtoina toisilleen. Samalla, kun eutanasian laillistaminen saa kannatusta, saattohoidon kehittäminen nähdään ensiarvoisen tärkeänä. On todella huolestuttavaa, että saattohoidon käytännöt ovat niin monen sairaanhoitajan mielestä epäselviä, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela huomauttaa liiton tiedotteessa.

Sairaanhoitajaliiton Eutanasia ja saattohoito -kysely toteutettiin huhtikuun alussa. Siihen vastasi kaikkiaan 2683 Sairaanhoitajaliiton jäsentä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)