Verkkouutiset

Suomalaiset syövät eniten ruista maailmassa

Suomalainen syö ruisleipää noin 18,5 kiloa vuodessa, mikä tarkoittaa kahta ruisleipäviipaletta päivässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tumman leivän suosio on kasvanut vaaleaan leipään nähden koko 2000-luvun. Nykyisin kotimaisesta tuoreleivästä noin joka toinen leipä on tummaa leipää. Suosion kasvua selittää muun muassa täysjyväisen ja rukiisen leivän todetut terveysvaikutukset.

Leipäviikkoa vietetään tänä vuonna 11.–17. syyskuuta ruisleipäteemalla.

Suomessa ruis jauhetaan pääosin täysjyväjauhoksi, mikä tukee suomalaisten kuidun saantia. Ruisleivän ansiosta suomalaisten ravintokuidun saanti on korkeammalla tasolla kuin monessa muussa maassa.

Leipätiedotuksen mukaan Suomessa viljellystä rukiista yli 80 prosenttia jauhetaan täysjyväjauhoksi. Ruisleivän kuidut ja muut yhdisteet antavat tutkimusten mukaan suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitauteja, hormonivälitteisiä syöpälajeja sekä tyypin II diabetesta vastaan.

Rukiin vuotuinen sato Suomessa on noin 108 miljoonaa kiloa ja se menee lähes kaikki elintarvikekäyttöön. Yli 60 prosenttia viljellystä rukiista käytetään ruisleivän leivontaan.

Kansallisruokaäänestyksen selväksi voittajaksi nousi ruisleipä lähes 10 000 äänellä. Satavuotiaan Suomen nuoret arvostavat perinteisiä makuja, sillä ruisleipä oli alle 30-vuotiaiden äänestäjien ehdoton suosikki. Myös Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia vastaajista totesi pitävänsä ruisleipää houkuttelevimpana leipänä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)