Verkkouutiset

Romaneista lähes 70 prosenttia kokenut syrjintää

Suomen romanit kokevat runsaasti syrjintää kaikilla elämänalueilla, ilmenee vähemmistövaltuutetun selvityksestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vähemmistövaltuutetun mukaan Erilaisena arjessa – selvitys romanien syrjintäkokemuksista -selvitys osoittaa, että yksittäisiin, arjessa tapahtuviin syrjintätilanteisiin pitää puuttua aikaisempaa tehokkaammin.

Yhteensä 68,7 prosenttia selvitystä varten haastatelluista vastaajista (n=249) kertoo kokeneensa syrjintää jollakin elämän alueella viimeisen vuoden aikana. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet’n mukaan luku on poikkeuksellisen korkea. Romaneilla on enemmän syrjintäkokemuksia kuin Suomessa asuvilla somalialaistaustaisilla ja venäjänkielisillä.

– Nämä luvut ovat surullisia. Tiesimme toki, että romanivähemmistö on Suomessa syrjitty ryhmä mutta emme osanneet odottaa näin korkeita lukuja. Selvityksen tulosten pitäisi havahduttaa huomaamaan, kuinka mittavasta yhteiskunnallisesta epäoikeudenmukaisuudesta romanien syrjinnässä on kyse, Biaudet sanoo.

Hänen mukaansa valtaväestön täytyy irrottautua ennakkoluuloista ja kohdata romanit yksilöinä kaikilla elämän alueilla.

Biaudet toteaa, että romanien yhdenvertaisuuden ja heidän yhteiskunnallisen asemansa parantaminen ei onnistu yksistään syrjinnän vastaisen työn tehostamisella.

Vähemmistövaltuutettu esittää toimenpiteitä yhtä lailla viranomaisille, palveluntarjoajille ja yksityishenkilöille syrjinnän vähentämiseksi. Yhteistä toimenpiteissä on yksittäisiin ongelmiin puuttuva vuoropuhelu valtaväestön ja romanien välillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)