Eduskuntakysely: Rakennekynsien ja pitkien ripsien teko luvanvaraiseksi

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt eduskuntakyselyn rakennekynsien ja ripsienpidennyksen tekijöiden toiminnan saattamisesta luvanvaraiseksi.

  • LKS 20110910 - Rakennekynsien tekemistä Helsingissä 4. heinäkuuta 2011. LEHTIKUVA Sari Gustafsson

    Mihin toimiin hallitus ryhtyy rakennekynsien teon luvanvaraistamiseksi?

    ()

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) eduskuntakyselyssä todetaan, että rakennekynsien ja ripsienpidennysten terveyshaitat ja allergiset reaktiot saattavat olla jopa hengenvaarallisia.

"Ongelmaa lisää se, ettei tekijöillä välttämättä ole riittävää koulutusta - tai lainkaan koulutusta - eivätkä mahdolliset pikakurssitkaan tarjoa riittävästi tietoa rakennekynsien ja ripsienpidennysten teossa käytettävistä aineista ja suojatoimenpiteistä", kyselyssä katsotaan.

"Rakennekynsien tekemiseen käytetään yleensä akrylaatteja ja metakrylaatteja. Terveyden kannalta haitallisimmat yhdisteet ovat akrylaatit, joita käytettäessä hengitysilmaan vapautuu ärsyttäviä ja herkistäviä akrylaatti- ja metakrylaattiyhdisteitä. Pahimmillaan ne saattavat aiheuttaa astmaa. Kaikkien käytettyjen yhdisteiden terveysvaikutuksia ei tunneta eikä tiedossa ole turvallisia pitoisuuksia, joissa akrylaateille tai metakrylaateille ei herkistyisi", kysely toteaa.

Ripsienpidennyksessä yksittäinen pidennysripsi kiinnitetään kansanedustajan mukaan omaan ripseen erikoisliimalla, joka saattaa aiheuttaa esimerkiksi allergisia reaktioita. "Huolimattomasti tehdyt ripsienpidennykset voivat aiheuttaa pahimmillaan silmävaurioita, mikäli kiinnityksessä käytettävää liimaa pääsee silmän sarveiskalvon pinnalle".

Mäkisalo-Ropposen mukaan rakennekynnet ja ripsienpidennykset ovat terveysriski erityisesti tekijälleen, joka altistuu vaarallisille aineille useammin kuin asiakas.

Hänen mukaansa kouluttamattomat tekijät "eivät pysty perehtymään riittävän hyvin ripsienpidennysten ja rakennekynsien teossa käytettäviin aineisiin sekä suojautumaan niiden haitallisilta aineilta".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.