Verkkouutiset

Ben Zyskowicz ihmettelee: missä ovat muiden leikkauslistat?

Kokoomuksen kansanedustaja sanoo humpuukiksi väitettä, ettei säästöjä enää tarvittaisi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Ben Zyskowicz esitteli maanantaina Benin listan, jolla tehtäisiin ensi vaalikaudella 2,6 miljardin euron säästöt. Eduskunnan kyselytunnilla torstaina hän ihmetteli, eikö kukaan muu tee vastaavaa.

– Tällä vaalikaudella on tehty noin 400 miljoonan euron lisäykset ja korotukset perusturvaetuuksiin. Nyt kokoomuksen piiristä on tehty säästölista, jossa etuuksia ei pienennetä, mutta niitä ei korotettaisi seuraavalla vaalikaudella, Ben Zyskowicz viittasi listaansa.

– Näitä ehdotuksia on hyvin helppo torjua, mutta on humpuukia väittää, etteikö ensi vaalikaudella tarvittaisi välttämättä säästöjä.

– Nyt kysymys onkin se, missä ovat esimerkiksi keskustan, esimerkiksi edustaja (Juha) Rehulan, missä sosialidemokraattien tai missä perussuomalaisten piiristä tulevat säästöehdotukset? Eikö ihmisillä olisi oikeus tietää jo ennen vaaleja, mistä aiotte säästää? Vai onko teidän ajatuksenne se, että kerrotte vasta vaalien jälkeen, mistä aiotte säästää, Zyskowicz sanoi.

Kansanedustaja kysyi valtiovarainministeri Antti Rinteeltä (sd.) ”voidaanko sanoa, että on itse asiassa lapsiltamme ja lapsenlapsiltamme varastamista, kun jatkuvasti velkaannumme vuositasolla miljardeilla euroilla”.

Antti Rinne vastasi, että ”on sovittu kansallisia ja fiskaalisia sääntöjä liittyen velkaantumiseen, ja olemme myös sitoutuneet eurooppalaisiin sääntöihin”.

– Tällä hetkellä meidän velkaantumisemme on tasolla, joka edellyttää toimenpiteitä velan alentamiseksi tulevina vuosina. Siitä ei päästä mihinkään, Antti Rinne sanoi.

– Se on täysin selvä asia. Sen eteen tämä hallitus on ponnistellut tämän vuoden osalta, tehty leikkauksia yli kaksi miljardia euroa menopuolella, sopeutettu yhteensä 6,4 miljardia euroa. Tavoitteena on varmasti ensi vaalikaudella, on hallitus minkälainen tahansa, velan alentaminen.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi lainsäätäjien voivan tehdä sopeutusta, eli verojen korotusta ja leikkaamista – ”mutta meidän täytyy saada tämä kierre jollain tavalla pysäytettyä”.

Sen vuoksi pitää hänen mukaansa tehdä rakenteellisia uudistuksia.

– Niitä on pyritty tämän hallituskauden aikana tekemään, osassa on onnistuttu ja osassa epäonnistuttu. Uskon että jos me yhdessä löydämme ratkaisuja rakenteellisiin uudistuksiin, niin silloin me saamme Suomen uudestaan nousuun, ja silloin se velkaantuminen loppuu, sillä emme voi jatkaa tätä leikkaamista loppuun, Alexander Stubb sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)