Verkkouutiset

”Poliisipartio joutui taistelemaan tiensä ulos vastaanottokeskuksesta”

Poliisien työturvallisuus on heikentynyt, sanoo Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Poliisin työturvallisuus heikkenee erityisesti harvaan asutuilla alueilla, näin todetaan valtion talousarvioesityksessä tulevalle vuodelle”, Yrjö Suhonen kirjoittaa SPJL:n kotisivuilla julkaistussa blogissaan.

Hän muistuttaa, että asia oli kirjattu jo ennen turvapaikanhakijoiden tulvaa. Suhosen mukaan ennustus on osunut ja työturvallisuus kentällä alkanut heiketä.

”Poliisin päivittäisrutiinit ovat joka tapauksessa menneet monella paikkakunnalla uusiksi. Alueelle sijoitetut vastaanottokeskukset työllistävät. Sinne kohdennettu resurssi on poissa poliisin niin sanottujen normaalien tehtävien hoitamisesta”, Suhonen sanoo.

Hän muistuttaa, ettei etenkään syrjäseuduille sijoitetuista vastaanottokeskuksista saataviin hälytyksiin voida useinkaan vastata kuin yhden partion voimin.

”Tukipartio on yleensä toteutumaton haavekuva”, Suhonen luonnehtii.

Hänen mukaansa tämän tulisi ohjata myös keskusten sijoittelua.

”Kun tiedetään niihin liittyvät ongelmat, sijainnin pitää olla siellä, mistä apukin löytyy nopeasti. Tämä on kaikkien etu, niin maahanmuuttajien kuin viranomaistenkin.”

Suhosen mukaan vastaanottokeskuksissa häiriötilanteessa voi olla osallisena kymmeniäkin ihmisiä.

”Tietoon on tullut tilanne, jossa ainoana paikalla ollut poliisipartio on joutunut taistelemaan tiensä ulos, kymmenien vihamielisten nuorten miesten piirittäessä sen. Vie aikansa, ennen kuin kotouttaminen on niin pitkällä, että maahanmuuttaja tajuaa suomalaisen virkamiehen koskemattomuuden. Meillä Suomessa poliisin kivittäminen ei ole kansanhuvi. Onneksi”, Suhonen kertoo.

Poliisien määrää ei voida Suhosen mukaan lisätä nopealla aikataululla. Vaikka koulutuspaikkoja lisättäisiinkin, näkyisi hyöty vasta seuraavan vuosikymmenen alussa.

”Pelkään pahoin, että kohta Suomessa kaduille tulee Ranskan mallin mukaisesti sotilaita. Ammattitaidon ja osaamisen kannalta sekin on parempi kuin tehtävien jakaminen siviileille täydennyspoliisijärjestelmän kautta.”

Suomi on Suhosen mielestä herännyt tilanteeseen liian myöhään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)