Verkkouutiset

Poliisi ennakoi laittoman maassa oleskelun lisääntyvän

Viime talvena maahan tulleet turvapaikanhakijat ovat alkaneet saada täytäntöönpanokelpoisia kielteisiä päätöksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisi ennakoi laittoman maassa oleskelun lisääntyvän kielteisten turvapaikkapäätösten määrän kasvun vuoksi, poliisitarkastaja Mia Poutanen kirjoittaa blogissaan poliisin kotisivuilla.

– Tai ei oikeastaan kielteisten päätösten vuoksi vaan sen vuoksi, että kaikki palautuspäätöksen saaneet eivät välttämättä suostu tai halua noudattaa saamaansa päätöstä, hän tarkentaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Poutanen huomauttaa, että viime talvena Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat alkaneet saada kielteisiä päätöksiä, jotka ovat enenevässä määrin täytäntöönpanokelpoisia.

– Usein kuulee esimerkiksi kysyttävän, pitääkö laittomasti maassa oleskelevilla ulkomaalaisilla olla samat oikeudet yhteiskunnan palveluihin kuin sellaisilla, jotka oleskelevat laillisesti. Nyt Suomen hallitus on linjannut, ettei tarvitse. Vain välttämätön apu annetaan. Ja lähtökohta on, että palautuspäätöksen saaneet poistuvat maasta eikä laitonta maassa oleskelua katsota läpi sormien, Poutanen kirjoittaa.

Hän korostaa, että annettuja päätöksiä pitäisi Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa noudattaa. Maasta pitäisi poistua ensisijaisesti omaehtoisesti tai avustetun vapaaehtoisen paluun ohjelman puitteissa. Jos päätöksen saanut ei poistu, viime kädessä poliisi panee palautuspäätöksen täytäntöön.

Kaikkia palautuspäätöksen saaneita ei Mia Poutasen mukaan kuitenkaan koskaan ole pystytty palauttamaan, eikä pystytä vastaisuudessakaan. Hän kertoo, että Euroopassa keskimäärin 40 prosenttia palautuspäätöksen saaneista pystytään palauttamaan.

– Suomesta poliisi on viime vuosina onnistunut palauttamaan noin 60–70 prosenttia kaikista palautuspäätöksen saaneista. Loput ovat joko lähteneet maasta itse ilmoittamatta siitä viranomaisille tai jääneet oleskelemaan Suomeen tai muualle Eurooppaan laittomasti.

Vuonna 2012 Euroopan komissio arvioi, että Euroopassa on ja elää 3-10 miljoonaa ihmistä laittomasti. Mia Poutanen uskoo, että määrä on tulevana vuonna määrä varmasti tämän haarukan ylälaidoilla, jos ei ylikin.

Suomessa on poliisitarkastajan mukaan 2010-luvulla tavattu vuosittain keskimäärin reilut 3 000 laittomasti maassa oleskellutta ulkomaalaista. Vuonna 2016 laittomasti maassa tavattujen määrä oli vuosikymmenen pienin ja jäi reilusti alle 3 000 laittomasti maassa tavattuun.

Hän ennustaa, että määrä kasvanee jonkin verran. Toistaiseksi laittomasti maassa tavattujen määrä ei ainakaan viranomaisrekisterien mukaan ole lisääntynyt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)