Vihreiden kansanedustaja: Poliisin julki tulleet väärinkäytökset jäävuoren huippu

Jyrki Kasvin mukaan esillä on "oire laajemmasta poliisin johtamisen ja laillisuusvalvonnan ongelmasta".

  • LKS 20151019 Vihreiden kansanedustaja Jyrki J. Kasvi EU-tuomioistuimen Safe Harbor -ratkaisua käsittelevässä tiedotustilaisuudessa maanantaina Helsingissä 19. lokakuuta 2015. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Jyrki Kasvi.

    ()

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) on jättänyt eduskunnalle kirjallisen kysymyksen "kansalaisten poliisia kohtaan tunteman luottamuksen turvaamisesta".

"Luottamus on helppo menettää, mutta vaikea ansaita takaisin", kysymyksessä todetaan.

Jyrki Kasvin mukaan useat tapaukset "ovat heikentäneet kansalaisten luottamusta poliisin toimintaan". Hän mainitsee epäiltyjen rekisterin ylläpidon ja valvonnan puutteellisuuden, jossa syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin rekisterivalvontaa koskevien ohjeiden epäselvyyden vuoksi.

"Myös poliisin käyttämien pakkokeinojen perusteluissa ja valvonnassa on paljastunut vakavia puutteita", Kasvi toteaa. "Joissain hakemuksissa oli käytetty jopa valheellisia perusteita. Lisäksi yksittäisiä poliiseja on lehtitietojen mukaan jäänyt viime vuosina kiinni mm. naapureiden ja julkisuuden henkilöiden tietojen urkkimisesta viranomaisrekistereistä".

Kansanedustaja viittaa lisäksi Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäyntiin, jossa "on paljastunut hämmentäviä yksityiskohtia".

"On valitettavasti mahdollista, että julkisuuteen päätyneet väärinkäytökset ja ongelmat ovat vasta jäävuoren huippu, oire laajemmasta poliisin johtamisen ja laillisuusvalvonnan ongelmasta", Jyrki Kasvi toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.