Verkkouutiset

Epäloogista? ”Oluen myynti kielletään 18 jälkeen, Alkoista saisi väkeviä juomia kello 20 saakka”

Oluen myyntiaikojen rajoitussuunnitelmissa ei Jaana Pelkosen mielestä ole mitään järkeä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten muistiossa esitetään, että oluen myyntiin tehtäisiin uusia rajoituksia alkoholilain uudistuksen myötä. Asiasta kertoi tiistaina Helsingin Sanomat.

Rajoitukset voisivat HS:n mukaan tarkoittaa muun muassa sitä, ettei kaupoissa, kioskeilla ja huoltoasemilla myytäisi olutta iltakuuden jälkeen perjantaisin ja lauantaisin. Myös sunnuntaiaamuihin olisi mahdollisesti luvassa myyntirajoituksia.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen sanoo ymmärtävänsä kaupan alaa, joka on pelästynyt suunnitelmista. Hänen mukaansa on tutkittu, että savukkeiden ja mietojen alkoholijuomien myynnin rajoittaminen kaupan normaaliaikojen sisällä vähentää muunkin tuotevalikoiman myyntiä ja siten kasvattaa painetta supistaa aukioloaikoja. Tällä on vaikutuksensa kaupan liikevaihtoon.

– Pahimmillaan tämä tarkoittaa lisää työttömyyttä ja kauppakuolemia erityisesti pienempien myymälöiden ja kioskien kohdalla. Nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa ei pitäisi vaarantaa minkään alan työpaikkoja, Pelkonen toteaa tiedotteessaan.

Hän sanoo pitävänsä myyntiaikojen rajoitussuunnitelmia järjettöminä.

– Ja jos oluen myynti kielletään kello 18 jälkeen, eikö ole epäloogista, että Alkoista saisi silti väkeviä juomia kello 20 saakka? Jatkuvasti lisääntyvään alkoholin nettikauppaan ja Viron viinaralliinkaan suunnitelluilla toimilla ei varmasti olisi rajoittavia vaikutuksia – päinvastoin, Pelkonen katsoo.

– Jos ongelmat olisi rajoituksilla hoidettavissa, niin Suomessa olisi varmasti alkoholihaitat minimissään, hän huomauttaa.

Pienten rajoitustoimien sijaan alkoholipolitiikkaa tulisi Pelkosen mielestä tarkastella kokonaisuutena.

– Meillä on monopolisoitu alkoholin myynti kaikkein miedoimpia juomia lukuun ottamatta, huomattava määrä lisäkustannuksia aiheuttavia rasitteita ravintoloilla ja EU-maiden korkein alkoholivero.

STM:ltä Pelkonen kaipaisi rehellisiä arvioita esimerkiksi siitä, tarvitaanko Suomessa erillistä monopolisoitua alkoholimyymälää. Hän tutkisi mahdollisuuden, jossa luvanvarainen yksityinen palvelu hoitaisi alkoholikauppaa.

– Mitä vaikutuksia olisi viinien myynnin sallimisella päivittäistavarakaupassa, tai edes oluen alkoholirajan nostamisella eurooppalaiselle tasolle (sallien A-oluen myynnin).

Ravintolamyynnin kasvattamiseksi pitäisi myös löytää keinoja, Pelkonen sanoo. Hänen mielestään yksityistä maahantuontia ei hillitä muutoin kuin järkevällä veropolitiikalla.

– Verotusta pitäisi siis pikemminkin laskea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)