Verkkouutiset

EU-maihin odotetaan 2017 loppuun mennessä kolmea miljoonaa turvapaikanhakijaa

Arvioiden mukaan EU-maat ovat tänä vuonna vastaanottaneet jopa yli miljoona turvapaikanhakijaa. Lisää on tulossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Schengen-maiden välinen vapaa liikkuvuus syventää pakolaiskriisiä, sillä EU-maat eivät ole saaneet sovittua yhteisistä pelisäännöistä, todettiin Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston ja Euroopan muuttoliikeverkosto EMN:n perjantaisessa pakolaiskriisiä käsitelleessä seminaarissa.

Eurostatin tilastojen mukaan EU-alueelle on tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä tullut noin miljoona turvapaikanhakijaa kolmansista maista, kun heitä koko viime vuoden aikana tuli noin 626 000.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tämän vuoden luku on kuitenkin todellisuudessa vieläkin suurempi, sillä kaikki maat eivät ole toimittaneet tilastoja Eurostatille.

Saksa on arvioinut, että turvapaikanhakijoita voi tulla tänä vuonna jopa 1,5 miljoonaa ja Ruotsin korkein arvio on 190 000. Suomeen heitä on tullut jo yli 30 000.

– Euroopan komissio on arvioinut, että vuoden 2017 loppuun mennessä EU:hun voi tulla jopa 3 miljoonaa turvapaikanhakijaa. YK arvioi, että Lähi-idässä ja Afrikassa on useita miljoonia potentiaalisesti Eurooppaan suuntaavia turvapaikanhakijoita, sanoi ylitarkastaja Rafael Bärlund EMN:stä.

Hän toteaa, ettei kukaan tiedä, miten tilanne kehittyy, mutta on melko todennäköistä että turvapaikanhakijoiden määrä tulee pysymään korkealla tasolla ja jopa kasvaa tulevina vuosina Euroopassa.

Suomeen tullut suuri määrä turvapaikanhakijoita on asettanut paineita Maahanmuuttoviraston hallinnoimalle vastaanottojärjestelmälle. Suomessa on tällä hetkellä 130 vastaanottokeskusta, joista 95 on Suomen Punaisen Ristin (SPR) ylläpitämiä.

– SPR on sitoutunut avaamaan uusia yksiköitä siinä tahdissa, kun viranomaiset sitä meiltä pyytävät, kertoo Punaisen Ristin kotimaan valmiustoiminnan johtaja Leena Kämäräinen.

EU-maat kiistelevät pakolaiskriisin ratkaisuista

Tutkimusten mukaan eurooppalaiset, myös suomalaiset, odottavat EU:lta valmiita ratkaisuja pakolaiskriisin selvittämiseksi.

– On hyvä muistaa, että EU olemme me, eli EU:n jäsenvaltiot ja kansalaiset. EU:ssa voidaan sopia yhteisistä pelisäännöistä ja toimista, mutta niiden täytäntöönpano ja rahoitus on kuitenkin hoidettava jokaisessa jäsenvaltiossa. Ratkaisuja ei voi ulkoistaa EU:lle ilman, että sille annetaan asianmukaiset toimivaltuudet ja resurssit, huomautti europarlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen.

Hän totesi, että EU-maat eivät ole kyenneet sopimaan yhtenäisestä turvapaikkamääritelmästä, yhteisistä turvapaikkahakemusten käsittelytavoista ja pysyvästä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten sijoittamisesta, vaikka yhteisiä standardeja on olemassa.

– Sen sijaan rajatarkastukset on poistettu Schengen-maiden välillä. Ihmiset – myös turvapaikanhakijat – voivat näin siirtyä vapaasti maasta toiseen ja liikkua pitkiä aikoja EU-maiden välillä rekisteröitymättä. Voimassa olevat säännöt eivät sovellu suuren pakolaismäärän hallintaan. Siksi jäsenmaat asettavat yksitellen rajoituksia vapaalle liikkuvuudelle, Nurminen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)