Verkkouutiset

Myyräkanta vaikuttaa jänisruton esiintymiseen – joka 50. suomalainen on saanut tartunnan

Jänisruton esiintyvyydessä on huomattavia eroja eri vuosien välillä ja samoin eri alueiden välillä niin Suomen sisällä kuin Euroopassakin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jänisrutto eli tularemia on zoonoottinen eli eläimestä ihmiseen tarttuva infektio. Jänisruton aiheuttaja Francisella tularensis –bakteeri kuuluu myös potentiaalisten bioaseiden listaan.

Jänisruttoa esiintyy vain pohjoisella pallonpuoliskolla ja taudin ilmaantuvuus on erityisen suuri Suomessa ja Ruotsissa. Professori Olli Vapalahden tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta on selvittänyt jänisruton ilmaantuvuutta vuodesta 1995 alkaen eri puolilla Suomea sekä jänisrutto-vasta-aineiden esiintyvyyttä väestössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jänisrutto tarttuu useimmiten hyttysen pistosta loppukesästä ja alkusyksystä. Sen oireita ovat muun muassa korkea kuume, hyönteisen pistokohtaan kehittyvä haavauma ja paikallisten imusolmukkeiden tulehdus.

Suomessa todetaan säännöllisesti suuria epidemioita, joissa sairastuu satoja, jopa tuhansia henkilöitä. Epidemiat kuitenkin rajoittuvat vain joillekin paikkakunnille, tyypillisesti Pohjanmalla ja Keski-Suomessa. Tänä vuonna tartuntoja on raportoitu jo kolmattakymmentä, ja määrä näyttäisi olevan nousussa, lähinnä Oulun seudulla.

Vapalahden ryhmän tutkimuksessa osoitettiin, että uusia jänisruttotartuntoja todetaan erityisesti runsasta myyrävuotta seuraavana vuonna.

Taudin ilmaantuvuus on pitkällä aikavälillä selvästi suurinta Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa, mutta eri vuosina epidemiat esiintyvät eri paikkakunnilla.

Epidemioita esiintyi vuosina 1995, 1996, 2000, 2003, 2006, 2007, 2009, 2012. Jänisrutto-vasta-aineita todettiin kahdella prosentilla aikuisväestöstä, useimmiten Pohjois-Pohjanmaalla asuvilla, mistä myös ilmoitettiin eniten jänisruttotapauksia tartuntatautirekisteriin.

Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä jänisruton esiintymisen olevan paitsi paikallista, myös syklistä ja syklien liittyvän jyrsijäkantojen vaihteluun

Tutkimus on julkaistu EUrosurveillance –tiedelehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)