Verkkouutiset

Museoliitto ja Kuvasto sopivat taideteosten esittämisestä verkossa

Suomen museoliitto ja Kuvasto ovat sopineet suomalaisten taideteosten maksuttomasta esittämisestä museoiden verkkosivuilla ja sovelluksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Museoliiton ja Kuvaston sopimus antaa museoille rajattoman oikeuden kokoelmiinsa kuuluvien suomalaisten taideteosten esittämiseen museoiden verkkosivuilla ja sovelluksissa ilman erillisiä teos- tai tekijäkohtaisia maksuja ja sopimuksia.

Sopimus on neuvoteltu yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

– Suomen museoliiton ja Kuvaston yhdessä rahoittajien kanssa toteuttama ratkaisu on merkittävä edistysaskel Suomen taiteen saavutettavuudelle. Se vie suomalaisen taiteen ja suomalaiset museot eurooppalaisen digitalisaatiokehityksen kärkeen, toteaa tiedotteessa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Suomen museoliiton hallituksen puheenjohtajan Outi Alanko-Kahiluodon mukaan sopimus avaa mahdollisuuksia museotoiminnalle, jossa mobiili- ja verkkokäyttöliittymä on tasaveroinen perinteisen museorakennuskäyttöliittymän kanssa.

Kuvaston toiminnanjohtajan Tommi Nilssonin mielestä sopimus on merkittävä virstanpylväs niin taiteilijoille kuin museoillekin ja asemoi suomalaista tekijänoikeusjärjestelmää kehityksen kärkeen.

Sopimuksen taloudellinen arvo on vuositasolla noin 300 000 euroa ja sen maksamisesta vastaa Suomen museoliitto opetus- ja kulttuuriministeriöltä, säätiöiltä ja muilta mahdollisilta yhteistyökumppaneilta saadulla rahoituksella sekä museoiden sopimusmaksuilla.

– Tavoitteemme on luonnollisesti, että myös museoiden sopimusmaksut voidaan hoitaa avustus- ja sponsorirahoituksella. Maksimissaankin maksut ovat kuitenkin kohtuulliset – vuositasolla 600-2800 euroa museota kohden, arvioi Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Museoliiton mukaan ammatillisesti hoidettujen taidemuseoiden kokoelmissa olevista 400 000 teoksesta on digitoitu 80 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)