Verkkouutiset

Professori Ylelle: Suomea uhkaa mökkipommi

Yli viisikymppiset omistavat noin 80 prosenttia Suomen kesämökeistä, Yle kertoo. Mitä puolelle miljoonalle mökille tapahtuu, kun suuret ikäluokat vanhenevat?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Kesämökin omistaja on tyypillisimmillään keskimäärin 61-vuotias. Eniten mökkejä omistavat 60–69-vuotiaat suomalaiset. Vain kuusi prosenttia mökeistä on alle 40-vuotiaiden omistuksessa.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas ei romantisoi suomalaista mökkikulttuuria. Hänen mukaansa silloin rakennetut mökit tehtiin huonoista materiaaleista, eikä ne sovellu ympärivuotiseen asumiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Mökit saattoivat olla kauniilla paikalla, mutta rakennusmateriaalit olivat heikkoja eivätkä soveltuneet ympärivuotiseen asumiseen. Nykyajan keski-ikäiset, seuraavat rintaperilliset, eivät välttämättä halua mennä vapaaehtoisesti sellaisiin olosuhteisiin koko kesäksi, Kangas epäilee.

Samoilla linjoilla on Tilastokeskus, sillä sen mukaan nuorten mökkiomistus ei ole juuri lisääntynyt. Kyselytutkimusten mukaan nuoret ovat kyllä kiinnostuneita mökkeilystä, mutta mökkeily on erilaista, kuin vanhempien sukupolvien.

– Nuoret eivät omista mökkejä, mutta he käyttävät muiden mökkejä. Nuoret ovat myös paljon liikkuvaisempia kuin vanhempi sukupolvi, ja he matkailevat enemmän sekä käyttävät muitakin majoitusmuotoja kuin kesämökkejä, kertoo erikoistutkija Kati Pitkänen Suomen ympäristökeskuksesta.

On mahdollista, että suurten ikäluokkien mökkivarallisuutta uhkaa ränsistyminen, jos ne eivät tuleville rintaperillisille kelpaa.

– Tällainen pommi on olemassa, Kangas toteaa.

Kangas kehottaakin suuria ikäluokkia luopumaan mökeistään ajoissa, ennen kuin ”hiiret mellastavat pöydillä”, sillä kesämökin arvo alkaa laskea heti, jos siitä vastuussa oleva omistaja ei jaksa pitää mökistä huolta.

– Nykyinen omistajapolvi tekisi kaikkein viisaimmin, jos he myisivät kesämökin heti siinä vaiheessa, kun eivät itse siellä jaksa käydä ja käyttäisivät rahat parhaaksi katsomallaan tavalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)