"Emme tavoittele palkkojen alentamista" – Metsäteollisuus ajaa alihankintaa tehtaisiin

Vanha kiista ulkopuolisen työvoiman käytöstä palaamassa työmarkkinapöytään.

  • LKS 20120525 // LKS 20100624 Metsä-Tissuen pehmopaperitehdas Mäntässä 31. toukokuuta 2010 - Timo Engström (oik.) ja Markku Lehtomäki operoivat paperirullaa. ... Metsä Tissue Mänttä mill in Mänttä, Finland on May 31, 2010 produces different variety of tissue papers. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Metsä-Tissuen pehmopaperitehdas Mäntässä

    ()

Metsäteollisuus tähyää edessä olevalla liittokierroksella samojen kipupisteiden korjaamiseen kuin kuuluisassa vuoden 2005 työsulussa. Vientiliittojen työmarkkinamallia koskevasta valmistelusta vastikään irtaantunut työnantajaliitto katsoo, että ulkopuolisen työvoiman käyttäminen on paperitehtaissa edelleen liian hankalaa.

– Ulkopuolisen työvoiman käyttö on kielletty tai käyttöön vaaditaan meidän työehtosopimuksissamme luottamusmiehen suostumus, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen kiteyttää työnantajaliiton kokeman ongelman.

Vuonna 2005 Metsäteollisuus pysäytti kuuden viikon työsululla tehtaat. Silloin tapeltiin seisokkitöistä ja alihankinnan sallimisesta paperitehtailla. Kompromissiksi tuli paikallinen sopiminen, eli valta alihankinnan käyttämisestä siirrettiin sovittavaksi tehtaisiin. Asia ei ole vuosien saatossa edennyt ainakaan työnantajien haluamalla tavalla.

Paperiliitto on pitänyt kunnia- ja edunvalvonta-asiana, että tehtaissa tekevät töitä nimenomaan paperiliittolaiset. Paperiliiton ulkopuolisia työntekijöitä on nykyään lähinnä siivous- ja ravintolapalveluissa. Paperiliitto kokee uhkaksi, jos tehtaisiin tultaisiin edullisemmilla työehtosopimuksilla ja samalla oman liiton valta tehtaissa heikkenisi.

– Kun teknologia- ja kemianteollisuudessa vastaavia rajoituksia alihankinnan ja vuokratyön käytössä ei ole ollut, niin me haluaisimme omat sopimuksemme edes samalle tasolle. Metsäteollisuuden olisi päästävä näissä asioissa vihdoin 2010-luvulle, Pärssinen perustelee.

Metsäteollisuus ilmoitti keskiviikkona, ettei se ole mukana rakentamassa vientiliittojen yhteistä neuvottelurintamaa. Se olisi ollut eräänlainen Suomen-mallin muunnelma, jossa siinäkin pyritään vientiliittojen määrittelemään palkkakattoon.

– Katsoimme, ettemme voi alistaa omia tes-tavoitteitamme johonkin rinnalla kulkevaan prosessiin, Pärssinen sanoo.

Hän korostaa, että Metsäteollisuus ei tavoittele oman tien valinnallaan kuuta taivaalta.

– Emme tavoittele palkkojen alentamista vaan mahdollisuuksia joustaviin työaikajärjestelyihin, kuten teknologia- ja kemianteollisuudella. Haluamme työpaikkojen pysyvän jatkossakin Suomessa.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto neuvottelevat ensimmäisenä työehdoista syksyn liittokierroksella.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.