Verkkouutiset

Maakuntauudistuksen valmistelu alkaa ‒ valmista vuonna 2019

Maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpano on suunniteltu toteutettavan neljässä vaiheessa. Uudet maakunnat aloittavat toimintansa 1.1.2019.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat käynnistäneet maakuntauudistuksen toimeenpanon ja muutostuen valmistelun, kertoo valtioneuvoston tiedote. Tavoite on, että esivalmistelu pääsisi käyntiin kaikissa maakunnissa ennen kesälomakautta. Esivalmistelua ohjaa reformiministeriryhmä.

Maakuntauudistuksen valmistelutyöhön osallistuvat kunnat, maakuntien liitot, ELY-keskukset, aluehallintovirastot, TE-toimistot, sairaanhoitopiirit, erityishuoltopiirit, keskeisten kuntayhtymien johto sekä maakuntien sote-uudistuksen valmistelijat. Valmisteluun osallistuu myös henkilöstön edustajia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Esivalmistelun yhteensovittamisesta vastaa maakunnalliset ohjausryhmät, jotka maakuntien liitot kutsuvat koolle.

Sote-uudistuksen toimeenpanoa valmistellaan erikseen. Nyt alkava valmistelutyö ei muuta sote-uudistuksen alueellisen toimeenpanon valmistelua.

Jokaiseen 18 maakuntaan tulee ohjausryhmä ja muutosjohtaja tai projektinjohtaja. Työn ohjausta ja koordinaatiota varten valtiovarainministeriö palkkaa määräaikaisen muutosjohtajan. Tavoitteena on, että maakuntauudistuksen muutosjohtaja aloittaa tehtävässään alkusyksystä 2016. Sosiaali- ja terveysministeriö on aiemmin nimittänyt sote-uudistuksen muutosjohtajaksi Sinikka Salon.

Maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpano tapahtuu neljässä vaiheessa: esivalmistelu, maakunnan toimintaa valmisteleva väliaikaishallinto, maakunnan käynnistymisvaihe ja uuden maakunnan ensimmäinen varsinainen toimintakausi.

Esivalmisteluvaihe kestää sote-järjestämislain ja maakuntalain voimaantuloon 1.7.2017 saakka. Tämän jälkeen väliaikainen valmistelutoimielin valmistelee uuden maakuntavaltuuston vaaleja ja järjestäytymistä sekä jatkaa maakunnan käytännön työn suunnittelua.

Ensimmäiset maakuntavaltuuston vaalit pidetään hallituksen linjauksen mukaisesti tammikuussa 2018 presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen yhteydessä. 

Maakuntavaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2018. Valtuusto valitsee maakuntahallituksen, joka ryhtyy muun muassa valmistelemaan maakuntajohtajan ja sote-järjestämisjohtajan ja muiden keskeisten viranhaltijoiden valintaa. Maakuntahallitus valmistelee vuoden 2019 talousarvion ja maakuntastrategian. Näistä päättää maakuntavaltuusto.

Neljännessä vaiheessa maakunnan toiminta käynnistyy. Hallituksen linjauksissa 5.4.2016 sovitut tehtävät siirtyvät uusille maakunnille 1.1.2019 lukien.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)