Verkkouutiset

Puolustusvoimain komentaja HS:lle: Hyökkäys Suomeen olisi ennakoimaton

Jarmo Lindbergin mukaan Suomen olisi rakennettava valmiusjoukkoja, jotta nopeaan ja vaikeasti tulkittavaan hyökkäykseen pystyttäisiin reagoimaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa Krimin valtauksen olleen herätys länsimaille siitä, kuinka nopeasti Venäjä voi toteuttaa ”epämääräisen operaation”.

Venäjä toteutti Krimin valloituksen vuonna 2014 Venäjä-henkisten siviilimielenosoitusten, monimutkaisen informaatiosodankäynnin ja Vihreiden miesten eli tunnuksettomien erikoisjoukkojen avulla. Miehitys tapahtui nopeasti, ja ukrainalaisilla ei lopulta ollut juurikaan tehtävissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Samanlainen hitaus voisi toteutua myös Suomen kohdalla. Suomesta puuttuu käytännössä maajoukkojen valmiusjoukot, ilmavoimilla ja merivoimilla on pieniä päivystysosastoja. Lindberg sanoo, että ”iso reserviläisarmeija on kuin dieselkone, se nostaa hitaasti kierroksia”.

Hänen mukaansa valmiusjoukkoja olisi rakennettava nyt, jotta hälytystilanteessa uhkaan olisi valmistauduttu riittävällä tavalla.

Jos Suomeen tulisi sota, hyökkäys tulisi Lindbergin mukaan olemaan ”ennakoimaton”. Hyökkäys tuskin olisi perinteinen, hidas ja helposti tulkittava vaan nopea ja vaikeasti hahmotettava, kuten Krimin valtaus.

”Tavoitteena on, että rakennetaan niin yllätyksellinen cocktail, ettei vastustaja ehdi saada omaa toimintaa organisoiduksi”, Lindberg sanoo.

Hänen mielestään on tervettä, että turvallisuuspolitiikasta käydään julkista keskustelua. Lindbergin kaudella upseeristo on osallistunut julkiseen keskusteluun todennäköisesti enemmän kuin koskaan.

Lindbergin mukaan upseerit eivät saa puhua julkisesti sodanajan joukkojen rakenteesta, valmiusjärjestelmästä ja tavoista, joilla aiotaan reagoida kriisitilanteessa.

”Sitten ovat asejärjestelmiemme salaiset suoritusarvot, joita emme tuo julkisuuteen. Siinä ne rajat kulkee”, Lindberg sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)