Verkkouutiset

Suomalaiset arvostavat koulujen uskonnonopetusta

Suurin osa suomalaisista arvostaa koulujen uskonnonopetusta, ilmenee Kirkon tutkimuskeskuksen selvityksestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kirkon tutkimuskeskus selvitti loka-marraskuussa osana Gallup Ecclesiastica -kyselyä suomalaisten suhtautumista uskonnonopetukseen. Vastaajilta tiedusteltiin heidän suhtautumistaan uskonnonopetukseen kouluissa sekä asennetta uskontoja ja katsomuksia koskevaa yhteistä opetusta kohtaan.

Kyselyn mukaan kaikista suomalaisista 62 prosenttia suhtautuu erittäin tai melko myönteisesti ja vain 21 prosenttia erittäin tai melko kielteisesti koulun uskonnonopetukseen, kertoo Kirkon tiedotuskeskus.

Kyselyn mukaan naiset suhtautuvat uskonnonopetukseen selvästi miehiä myönteisemmin. Eri ikäluokissa keskimääräistä kielteisemmin uskonnonopetukseen suhtautuvat 15–17-vuotiaat, joille uskonnonopetus on lähimpänä omaa elämänvaihetta.

Asenteet muuttuvat 18–24-vuotiaiden joukossa, joista yli puolet suhtautuu uskonnonopetukseen myönteisesti. Vanhemmissa ikäluokissa suhtautuminen on vieläkin myönteisempää.

Kirkkohallituksen asiantuntija Tuula Vinkon mukaan kyselyn tulos kertoo, että suomalaiset arvostavat nykyistä koulun yleissivistävää uskonnonopetusta.

Uskontojen ja katsomusten yhteistä oppiainetta kannatetaan

Kyselyssä tiedusteltiin myös, mitä mieltä vastaajat ovat väitteestä, että uskontojen ja katsomusten opetus pitäisi järjestää kaikille oppilaille yhteisenä oppiaineena.

Täysin tai osittain samaa mieltä oli 64 prosenttia ja täysin tai osittain eri mieltä oli 19 prosenttia kaikista suomalaisista. Sukupuolten välillä ei ollut merkittävää eroa.

Luterilaisen kirkon jäsenten asenne noudatti likipitäen koko kansan mielipidettä. Sen sijaan muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvista vain joka kolmas (36 %) oli täysin tai osittain samaa mieltä väitteen kanssa.

Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomista lähes kolme neljästä kannatti yhteistä uskontojen ja katsomusten opetusta.

Elämänkatsomustietoa opetetaan oppilaille, jotka eivät kuulu mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan.

– Nyt on tärkeä keskustella siitä, miten eri uskontojen ja katsomusten vuoropuhelua vahvistetaan kouluyhteisössä. Yhteinen oppiaine on yksi näkökulma, mutta uusien opetussuunnitelmien myötä aukeaa muitakin mahdollisuuksia, Tuula Vinko sanoo.

Gallup Ecclesiastica -kyselyn toteutti Taloustutkimus Oy Internet-paneelinsa avulla. Tutkimukseen osallistui 4194 vastaajaa. Virhemarginaali on keskimäärin 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)