Verkkouutiset

Kokoomuksen Susanna Koski haluaa täyden tuontikiellon brasilialaiselle lihalle

Kansanedustajan mukaan ainut oikea menettely lihaskandaaliin on asettaa kaikelle brasialaiselle lihalle tuontikielto viipymättä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden blogissa, että keskustelu Brasilian lihaskandaalista ei saa herpaantua ennen kuin koko sotku on selvitetty. Kosken mukaan kotimaassa ja EU:n tasolla on toimeenpantava kaikki mahdolliset keinot, jotta ruokapetoksesta seuraa oikeus ja kohtuus.

”Brasilian hallitus vetosi viime viikolla Maailman kauppajärjestö WTO:n jäsenmaihin, ettei brasilialaiselle lihalle asetettaisi mielivaltaisia kieltoja. Ainut oikea menettely on asettaa kaikelle brasilialaiselle lihalle täysimääräinen tuontikielto viipymättä”, Koski kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Brasilialaiset lihantuottajat ovat lahjoneet terveysviranomaisia ja päättäjiä, jotta nämä eivät huomioisi pilaantuneen lihan vientiän ja sertifikaattien väärennöksiä.

”Moraalittomasta ja laittomasta toiminnasta on saatettava vastuuseen pelisääntöjä rikkoneet lihantuottajat, mutta myös menettelyn mahdollistaneet viranomaiset ja poliitikot. Siis samat tahot ja toimijat, jotka ylläpitävät ja valvovat järjestelmää, johon kuuluvat myös pelisääntöjä noudattaneet lihantuottajat”, Koski vaatii.

Eviran tietojen mukaan epäilyn kohteena olevilta brasilialaisilta lihantuottajilta on päätynyt pieniä määriä lihaa myös Suomeen. Evira on lausunnoissaan tähdentänyt pilaantuneen lihan aistinvaraista havainnointia: se näyttää ja haisee pahalle.

Susanna Kosken mukaan pilaantunut liha on kuitenkin saatettu käsitellä niin, että pilaantumista ei siitä huomaa.

”Siinä missä ihmiset manipuloivat aistejaan, värjäävät hiuksiaan tai käyttävät esimerkiksi deodorantteja, lihalle voidaan tehdä samankaltaisia käsittelyjä kloori- ja maitohappopesuilla. Aisteillemme huomaamattomia ovat esimerkiksi dioksiiniskandaalit sekä taudinaiheuttajat, kuten kampylobakteerit tai listeria”, Koski sanoo.

Hänen mukaansa kuluttaja voi ruokaskandaaleissa kuluttaja voi jakaa oikeutta ja arvostusta enemmän kuin järjestelmä.

”Toivottavasti tämä lihaskandaali ylittäisi kuluttajien kynnyksen osoittaa arvostuksensa kotimaisen ruuan puhtautta kohtaan sekä kannustaisi puuttumaan kovaäänisesti räikeisiin epäkohtiin”, Koski sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)