Verkkouutiset

Opetusministeri: Tutkimusjärjestelmän hajanaisuus näkyy tieteellisessä vaikuttavuudessa

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) mielestä Suomen tutkimusjärjestelmää pitää kehittää tehokkaammaksi ja vaikuttavammaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Akatemian julkistaman Tieteen tila 2014 -raportin mukaan Suomen tutkimusjärjestelmän keskeisiä ongelmia ovat pieni yksikkökoko, rekrytointien osittainen sisäänlämpiävyys sekä kansainvälistymistoimien tehottomuus. Suomi on jäämässä jälkeen muista edistyneistä tiedemaista.

Ministeri Krista Kiurun mielestä tutkimusorganisaatioiden ja tutkimusrahoittajien on tarkasteltava kriittisesti ja kehitettävä omaa toimintaansa raportin tietojen pohjalta.

Hänen mukaansa Suomen tutkimusjärjestelmän hajanaisuus näkyy tieteellisessä vaikuttavuudessa.

– Viittausindikaattoreiden perusteella yliopistoissa vaikuttavimpia ovat tieteenalat, jotka ovat edustettuina enintään viidessä yliopistossa. Yliopistojen profiloitumista ja tutkimusjärjestelmän kehittämistä on jatkettava tutkimuksen vaikuttavuuden ja järjestelmän tehokkuuden lisäämiseksi, Kiuru sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa tutkimusjärjestelmää on kehitettävä, että sen tehokkuus sekä tieteen ja tutkimuksen vaikuttavuus lisääntyvät.

– Yliopistojen on valittava, mihin tieteenaloihin tai teemoihin ne keskittyvät ja millä osa-alueilla ne haluavat nousta kansalliseen ja kansainväliseen kärkeen. Lisäksi niiden on varmistettava mahdollisuudet uusiin tutkimuksellisiin avauksiin, toteaa Kiuru.

Hän toivoo, että yliopistot ja tutkimuslaitokset hyödyntävät nyt avatun tietoaineiston tarjoamat mahdollisuudet strategisten valintojen, poisvalintojen ja yhteistyön kehittämisen pohjana.

Lue myös: Suomi jäämässä jälkeen tieteen huippumaista yhä enemmän

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)