Verkkouutiset

Kiireellisen hoidon järjestelyissä isoja eroja eri puolella maata

Terveyspalvelujen saatavuudessa iltaisin ja viikonloppuisin omalta kotipaikkakunnalta on suuria eroja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kunnat ja kuntien yhteistoiminta-alueet voivat itse päättää terveysasemiensa aukioloajoista, mikä näkyy eroina virka-ajan ulkopuolella tarjottavissa palveluissa.

Osa väestöstä voi saada apua akuutteihin vaivoihin iltaisin ja viikonloppuisin omalta terveysasemalta. Osa ohjataan yhteispäivystyspisteisiin, jotka voivat sijaita kaukanakin omalta paikkakunnalta, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n terveyskeskusten avosairaanhoidon järjestelyjä selvittäneestä kyselytutkimuksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Osa terveysasemista pitää ovensa auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, kun taas 60 prosenttia suomalaisista saa virka-ajan ulkopuolisen kiireellisen hoidon yhteispäivystyspisteestä tai muusta sairaalapäivystyksestä.

– Kiireellisen hoidon käytännöt jakavat Suomen erilaisiin alueisiin. Alueilla, joilla on vähän sairaaloita, terveysasemat ovat tottuneet pitämään ovensa auki kaikkina päivinä, osa myös öisin, kertoo erikoissuunnittelija Kimmo Parhiala Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ympäri vuorokauden avoinna olevat yhteispäivystyspisteet sijaitsevat useimmiten yliopistollisten keskussairaaloiden, keskussairaaloiden, aluesairaaloiden tai vastaavien yhteydessä. Kymmenen kuntaa tai yhteistoiminta-aluetta järjestää asukkailleen ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon vastaanoton omassa terveyskeskuksessa tai muutaman kunnan yhteistyönä.

Sote-uudistuksen myötä maakunnat tulevat vastaamaan terveysasemien akuuttivastaanottopalveluista ja sairaaloiden yhteydessä toimivista yhteispäivystyspisteistä.

– Maakuntien kokonaisvastuu kiireellisestä hoidosta antaa mahdollisuuden käyttää resursseja tehokkaasti ja hoitaa potilaat heidän tarpeensa tarkoituksenmukaisesti huomioiden, ennakoi Parhiala.

Päiväpäivystäjät yleistyvät terveysasemilla

Terveysasemilla työskentelevien erillisten ’päiväpäivystäjien’ merkitys on kasvanut. Kolmella neljästä Manner-Suomen terveysasemasta nimetty lääkäri huolehtii virka-aikana päivystysluonteisista potilaista, jotka tarvitsevat kiireellistä hoitoa ilman ajanvarausta.

Päiväpäivystäjät ovat yleistyneet kaikissa järjestämismalleissa. Erityisen selvästi muutos näkyy kuntayhtymien ja niiden terveyskeskusten toiminnassa, jotka palvelevat alle 50 000 asukasta.

Vuonna 2013 päiväpäivystäjän arvioitiin hoitavan 57 prosenttia päivystysluonteisista potilasvastaanotoista; vuonna 2015 osuus oli jo 66 prosenttia, joillain terveysasemilla 90–100 prosenttia.

THL:n ylilääkäri Tiina Hetemaa ennakoi, että sote-uudistuksen osana rakentuva valinnanvapausjärjestelmä saattaa lisätä kiirevastaanottojen tarjontaa ja pidentää vastaanottopisteiden aukioloaikoja.

– Mikäli väestölle tarjotaan jatkossa nykyistä vaivattomampi pääsy kiireelliseen hoitoon omalla terveysasemalla myös iltaisin ja viikonloppuisin, voidaan yhteispäivystyspisteiden ruuhkautumiselta välttyä. Tämä tukee myös vaativan päivystyksen keskittämistä harvempiin toimipisteisiin, hän sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)