Verkkouutiset

Kansanedustaja kieltäisi valmisruoan muovilusikat – muovikasseille riittäisi ensin verokin

Kirjallisessa kysymyksessä esitellään 22 sentin muovikassimaksua tai täyskieltoa ja muovihaarukoiden turhuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäki on jättänyt eduskunnalle kirjallisen kysymyksen ”Turhan muovijätteen, kuten pakkausjätteen ja muovikassien, vähentäminen”.

– EU:ssa on pitkään ollut vireillä toimenpiteitä muovipussien käytön rajoittamiseksi. Tavoite on kannatettava, Johanna Karimäki toteaa kysymyksessään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa ”muovijäte on ongelma joka, ylittää valtioiden rajat. Siksi EU:n laajuinen yhtenäinen tavoite on tärkeä. Toisaalta EU:n kaavailujen mukaan jäsenmaat voivat itse päättää, millaisia keinoja ne haluavat käyttää. Repertuaariin kuuluvat muun muassa maksut, verot tai täyskielto.”

– Eräs tapa muovikassien käytön rajaamiseksi on laittaa ne verolle. Esimerkiksi Irlannissa 0,22 euron maksu on vähentänyt muovikassien käyttöä selvästi. Muovipusseista kertyvät maksut voi suoraan ohjata esimerkiksi luonnonsuojelun edistämiseen, Karimäki kirjoittaa.

– Toisaalta muovikassien täyskieltokin on perusteltu siirtymäajan kuluessa, jolloin käyttöön otettaisiin välittömästi siirtymäajan muovikassivero. Euroopan maista Italiassa on jo otettu käyttöön polyeteenistä valmistettujen muovikassien kielto.

Hänen mukaansa ”kun siirrytään kangaskasseihin, biohajoaviin muoveihin ja paperikasseihin, myös suomalainen selluteollisuus saa uusia mahdollisuuksia”.

Kansanedustaja Karimäki haluaa myös ehkäistä muovijätteen syntyä.

– Materiaalien ylipakkaaminen, kuten yksittäispakatut tuotteet ison pakkauksen sisällä, kuluttavat pakkausmateriaalia. Myös esimerkiksi einesruokapakkauksissa olevat muoviset aterimet ovat turhia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)