Verkkouutiset

Kalavesillä muhii kiista vieraiden oppaiden ja paikallisten välillä

Kalastusoppaiden ja paikallisten toimijoiden yhteistyötä on kehitettävä, arvioi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kalastusoppaiden kalastusoikeus on perinteisesti riippunut osakaskuntien tai yksityisvesien omistajien myöntämistä luvista. Vuonna 2012 kuitenkin ely-keskuksille annettiin valtuudet myöntää oppaille toimintalupia kalastusoikeuden haltijan tahdosta riippumatta.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan kalastusalueet pitävät ely-luvan pahimpana ongelmana päätöksenteon ja lupatulojen lipumista paikallisyhteisöjen ulkopuolelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Paikalliset toimijat eivät koe opastoimintaa ongelmallisena, mikäli siitä vastaa tuttu yrittäjä. Uuden lupajärjestelmän turvin laajoilla vesillä kalastavat eivät yleensä täytä tätä ehtoa.

Tutkimuslaitos varoittaa, että asetelma saattaa johtaa kiistoihin, ellei opaskalastajien ja paikallisten toimijoiden välistä yhteistyötä kehitetä.

Suomessa on 150 kalastusopasta, joista puolella on ely-keskuksen lupa. Luvista 65 prosenttia on myönnetty Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan lupaviranomaisten toimialueille, joissa on ollut myös eniten ongelmia paikallislupien saannissa.

Uuden järjestelmän mukainen opastoiminta keskittyy Etelä- ja Lounais-Suomen rannikolle, jossa on Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan monimuotoista vesialueiden omistusta sekä hyvin erilaisia kalastusta ja muuta käyttöä koskevia intressejä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)