Verkkouutiset

”Koulutuksen kustannukset eivät ole mitään verrattuna tietämättömyyden kustannuksiin”

Tutkijoiden ja opettajien tehtävänä on vähentää niin sanotun totuudenjälkeisen ja vaihtoehtoisten totuuksien politiikan sekä puhtaan populismin haitallisia vaikutuksia, sanoo Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Nyt tarvitaan entistä enemmän luotettavaa tietoa päätösten perustaksi niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Tieteen ja tutkimuksen sekä korkeimman koulutuksen merkitys korostuu, totesi Jukka Kola Helsingin yliopiston vuosijuhlapäivässä perjantaina.

Hän muistutti myös, että koulutuksen ja oppimisen laatuun on yhteiskunnassa panostettava kaikilla tasoilla varhaiskasvatuksesta tohtorikoulutukseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Maailman osaavin kansakunta on hyvä tavoite, Suomen hyvinvoinnin ja menestyksen kulmakivet eivät saa rapautua. Tässä tilanteessa onkin hyvä muistuttaa päättäjiä iskulauseella: koulutuksen kustannukset eivät ole mitään verrattuna tietämättömyyden kustannuksiin.

Rehtori muistutti myös yliopistojen vastuusta tulevaisuuden haasteisiin vastaamisessa ja kehotti yliopistoja osallistumaan aktiivisesti opetus- ja kulttuuriministeriön Korkeakoulutus ja tutkimus 2030 -visioprosessiin.

Visiotyön tarkoituksena on tuottaa tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa laadukkaan, vaikuttavan ja kansainvälisesti kilpailukykyisen suomalaisen korkeakoulujärjestelmän kehittämisen vuoteen 2030 mennessä.

Kola painotti, että kansainvälistyminen on keino suomalaisten yliopistojen laadun parantamiseksi, ei tavoite itsensä vuoksi.

– Meidän on menestyttävä paremmin kansainvälisessä kilpailussa ja vertailussa. Ei auta, että kisaamme keskenämme kotimaassa niukkenevista korkeakoulusektorin rahoista. Uutta tutkimusrahoitusta on haettava ulkomailta.

Kolan mukaan tutkijoiden liikkuvuus varmistaa tiedon ja osaamisen välittymisen myös tiedeyhteisön ulkopuolelle.

– Laajoihin kansallisiin ja globaaleihin ongelmiin ei ole helppoa löytää ratkaisuja. Silti niitä osattava ja jaksettava etsiä. Laadukkaan perustutkimuksen merkitystä ja vapautta on vaalittava ja vahvistettava. Vain sitä kautta syntyvät aidot innovaatiot, joita Suomi tarvitsee pärjätäkseen, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)