Verkkouutiset

Kansanedustaja haluaa laittomien lakkojen sakot satakertaisiksi

Kokoomuksen Harri Jaskarin mielestä AKT:ta varten tarvitaan hallitukselta varmaan kilpailukykypaketin beta-versio.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kirjoittaa viikkokirjeessään viidettä kertaa alkaneista yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Hän sanoo kysyneensä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyltä ”syntyykö Suomeen uusi sananlasku: viides kerta toden sanoo”.

Jaskarin mielestä neuvotteluista annetut lausunnot eivät valitettavasti ole rohkaisevia sopimuksen syntymisen kannalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ensimmäisenä tuli mieleen, pelataanko tässä taas Mustaa Pekkaa? Musta Pekka oli jäämässä EK:n syliin, mutta sehän tekikin yllättävän avauksen: Mitä sen väliä, vaikka AKT ei suostukaan neuvottelemaan. SAK:n oli pakko tehdä vastaveto ja ilmoittautua neuvottelupöydän ääreen nopeasti, Harri Jaskari toteaa.

– Toiseksi SAK ilmoitti, että neuvotteluraamit ovat todella ahtaat. Tässä kysynkin, miten yhdistetään seuraava tosiasia: Suomi tarvitsee radikaaleja rakenteellisia uudistuksia ja neuvotteluraami on olematon? Kuka ottaa vastuun siitä, että Suomi ei kaadu? Ehkä oikea vastaus tähän on maan hallitus.

– Kolmanneksi ammattiyhdistysliikkeet huusivat yhteen ääneen, että paikallisen sopiminen on otettava mukaan neuvottelupöytään. Tässä yhteydessä olen jo yhtenä kysymysmerkkinä: Meinaavatko keskusjärjestöt sopia paikallisesta sopimisesta? Halutaanko ammattiliitoille jokaiseen sopimukseen veto-oikeus? Ei kuulosta kovin paikalliselta!

Hänen mukaansa sekä Suomen Yrittäjät että EK kiirehtivät onneksi sanomaan, että paikallisen sopimisen lainsäädäntö tehdään hallituksen piirissä – se ei ole yhteiskuntasopimuksen asialistalla.

– Ammattiyhdistysliikkeen hanakkuus neuvotteluihin taitaakin liittyä siihen, että se pelkää paikallisen sopimisen vievän heiltä valtaa.

Jaskarin mukaan tämän jälkeen on vielä tapaus AKT.

– Mitä tehdään, mikäli kaikki muut ovat valmiit allekirjoittamaan uuden uljaan sopimuksen Suomen uudesta noususta, mutta AKT sulkee Suomen vientiväylät, hän kysyy.

– Tähän painajaiseen hallituksen pitää varmaan valmistella kilpailukykypaketin beta-versiota. Kyllä nyt pitää jo reilusti puhua laittomien lakkojen sakkojen satakertaistamisesta. Toiseksi ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus on jo menneen talven lumia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)