Verkkouutiset

Joukko järjestöjä paperittomista: Emme ilmoita vapaaehtoisesti poliisille

Pakolaisneuvonnan ja usean muun järjestön mielestä laittomasti maassa oleskelevien oikeuksien rajoittaminen ja valvonnan lisääminen eivät ratkaise paperittomuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maahanmuuton ministerityöryhmä julkaisi viime viikolla toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisyyn ja hallintaan. Suunnitelmassa puhutaan laittomasti maassa oleskelevista, millä tarkoitetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääviä, joita viranomaiset eivät pysty poistamaan maasta. Suunnitelman mukaan termin ”paperiton” käyttöä tulee välttää.

– Me allekirjoittajatahot tulemme myös jatkossa käyttämään paperiton-termiä, koska se kuvaa laajaa aihetta paremmin kuin mikään muu termi. Uuspaperittomat, joita toimenpidesuunnitelma koskee, ovat vain yksi ryhmä paperittomien joukossa. Emme ylipäätään erottele ihmisiä heidän maassaolostatuksensa takia emmekä hyväksy perusoikeuksien rajoittamista minkään ihmisryhmän osalta, joukko kansalaisjärjestöjä toteaa Pakolaisneuvonnan jakamassa kannanotossa.

Niiden mielestä ministerityöryhmän suunnitelma sisältää oikeusvaltion kehityksen ja olemassaolon kannalta huolestuttavia avauksia.

– Esimerkiksi ulkomaalaisrikkomuksen, joka on nykyisin ulkomaalaislaissa säädetty sakolla rangaistavaksi, rangaistusasteikkoja tullaan tarkastelemaan uudelleen. Kehotus, että turvaamistoimia tulee ”vähintäänkin hyödyntää täysimääräisesti” on kyseenalainen. Turvaamistoimia tulee käyttää vain, kun lain kriteerit täyttyvät.

Järjestöt sanovat olevansa huolissaan siitä, että toimenpidesuunnitelma henkii viestiä menneiltä ajoilta ja vie Suomea yhä enemmän valvontayhteiskunnan suuntaan.

– Meidän Suomeemme eivät kuulu lisääntyvät turvaamistoimet ja vihjepuhelimet, emmekä tule vapaaehtoisesti ilmoittamaan ”havaintojamme” vaikeassa tilanteessa olevista lähimmäisistä poliisille. Emme myöskään usko, että tämänkaltaisen valvonnan lisääminen johtaa tavoiteltuun tulokseen vaan päinvastoin, se murentaa luottamusta kaikkien yhteiskunnan toimijoiden välillä.

– Vaadimme, että jokaisen perustavanlaatuiset oikeudet ja maahanmuuttopolitiikka erotetaan toisistaan selkeästi ja että lyhytnäköisestä politiikasta luovutaan. Haluamme rakentaa yhdessä turvallista ja avointa Suomea, jossa jokaisen perusoikeuksista huolehditaan. Viesti, että turvaa etsivät ihmiset ja ulkomaalaiset ylipäätään eivät ole tervetulleita Suomeen, ei ole se, jonka haluamme maailmalle välittää.

Kannanotossa ovat mukana ADRA Finland säätiö, Ensi- ja turvakotien liitto, Ghangemaker Finland, Global Clinic Turku, Ihmisoikeusliitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu ry, Monika-Naiset liitto ry, Pakolaisneuvonta ry, Pro-tukipiste ry, Sininauhasäätiö sr, Suomen Mielenterveysseura ry, Suomen Pakolaisapu, Vailla Vakinaista Asuntoa ry ja Vapaa liikkuvuus -verkosto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)